Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

9.12.2005 07:02

Tepi Länsivuori 60 vuotta

RR-legenda Teuvo ”Tepi” Länsivuori täyttää perjantaina 9. joulukuuta Iisalmessa 60 vuotta. Länsivuori oli 1970-luvulla yksi road racingin suurista nimistä. Vaikka kirkkain mitali jäikin saavuttamatta, mainetta ja kunniaa tuli paljon. Tepi on kolminkertainen hopeamitalisti ja GP-sarjan voittoseppeleitä Länsivuorella on yhteensä kahdeksan.

Ylä-Savon moottorikerho, jota Tepi edusti koko aktiiviuransa ajan, huomioi päivänsankarin syntymäpäivänä ojentamalla hänelle erikoispokaalin kiitokseksi vuosikymmenten panoksesta moottoriurheilun hyväksi.

Länsivuoren ura on mittava. Tepi voitti urallaan kahdeksan GP-sarjan osakilpailuvoittoa. RR:n silloisen kuninkuusluokan eli 500-kuutioisten MM-hopea Suzukilla tuli vuonna 1976. Myös 250- ja 350-kuutioisten MM-hopeat vuodelta 1973 koristavat Tepin palkintokaappia Iisalmessa. Vuonna 1974 Länsivuori kamppaili 500-kuutioisissa MM-pronssia. Hän ajoi silloin Yamahan tehdastallissa Giacomo Agostinin tallikaverina.

Vuonna 1975 Länsivuori ajoi Suzukin tehdastallissa yhdessä Barry Sheenen kanssa. Loppupisteissä Tepi oli neljäs. Länsivuorella on myös ollut merkittävä osuus, kun Suzukista kehitettiin 500-kuutioisten voittopyörää 1970-luvun jälkimmäisellä puoliskolla.

Vuonna 1977 hän ajoi loppupisteissä 500-kuutioisissa yhdeksänneksi. Tepi ajoi silloin yhdessä Marco Luccinellin kanssa italiaistallissa. Edesmennyt Barry Sheene kertoi mielenkiintoisen yksityiskohdan vuonna 2001. Silverstonen GP-kisan aattona Tepin talli ei rahoitussotkujen takia saanut pyöriä Englantiin. Barry hommasi lankonsa Paul Smartin liikkeessä olleen edellisvuoden Suzukin ystävälleen Tepille lainaksi. Länsivuori kiitti ja rutisti kilpailussa kolmanneksi.

Pitkän uransa parhaana saavutuksena Tepi pitää Ranskan Paul Ricard -radalla ajamaansa Moto Journal -kisan voittoa vuodelta 1974.

- Hyvin on jäänyt mieleen urani varrelta myös Ruotsin GP:n voitot Anderstorpissa sekä 350- että 500-kuutioisten luokissa vuonna 1974. Jatkan myös ensi vuonna näytösajoissa kiertämistä. Kysyntää on Eurooppaan ja siellä on mukava tavata vanhoja kilpakumppaneita. Yleensä puhumme muusta kuin ajamisesta, kertoi Tepi syntymäpäivänsä aattona.

Länsivuori on edelleen erittäin haluttu vieras suosittuihin näytösajoihin Euroopan eri maihin. Hän saa ihailijat liikkeelle ja

Eläintarhasta Imatralle

Imatralla ajettiin ensimmäiset kansainväliset kilpailut 1962. Kun Eläintarhan ajot 1963 lopetettiin radan vaarallisuuden takia, Imatra kasvoi Suomen kansainvälisimmäksi moottoriurheilutapahtumaksi.

Ensi kertaa Imatralla ajettiin MM-pisteistä 1964. Katsojia oli 19 000. Vuonna 1965 alkoi Giacomo Agostinin 16 voiton sarja. Jarno Saarisen maailmanmestaruusvuonna 1972 yleisöä oli 53 000.

Imatra oli etäällä Euroopan koilliskolkassa, vajaan kymmenen kilometrin päässä Neuvostoliiton rajasta. Ison Karhun naapuruus oli osa Imatran kisojen vetovoimaa. Eksotiikka kutsui. Venäjän vallan aikaan keisarillisille vieraille rakennetussa Valtionhotellissa maailmantähdistä pidettiin hyvää huolta.

1960-luvulla Toivo Kärjen iskelmiä levyttänyt Umberto Marcato loi siltaa Italian ja Suomen välille. Meille oli eksotiikkaa Italia, italialaisille Suomi. Agostinilla oli tarjota mahtipyörän italialainen soundi ja hurmurin katse. Kisoja ei televisioitu. Tapahtuma oli koettava paikan päällä. Niilläkin, jotka eivät ole moottoriurheilufaneja, on muistoja Imatralta.

Onko ikoni Agostinin ilmestymisestä todella kulunut jo 40 vuotta? Vai onko siitä vasta 40 vuotta?

Äsken se oli. Vuonna 1965 Tamara Lundin rakastettu, Suomen James Deaniksi kutsuttu näyttelijä Rami Sarmasto kuoli auto-onnettomuudessa Sarmaston sävellettyä Tamaralle laulun Sinun omasi. Sinä viattomuuden vuonna amerikkalaiset filmasivat Pielisellä Tohtori Zhivagoa. Se työ toi Suomeen maailmantähti Omar Sharifin. Puhelinlangat lauloivat, taivaalla loisti kuu.

1960-luvun puoliväli oli poliittisesti väritön. Meteliä nostatti Hannu Salaman Juhannustanssit, josta kokoomuksen kansanedustajat löysivät sukupuolikuria loukkaavia ja jumalanpilkkaa sisältäviä kohtia. Vuonna 1965 Yleisradion pääjohtajana aloitti maisteri Eino S. Repo, Avun entinen kirjallisuustoimittaja. Poliittiset taistot olivat edessäpäin Yleisradiossa ja kentällä.

Imatra-ilmiön syntyessä formularadoilla ei kisaillut suomalaisia. Moottoripyöräilijät menestyivät. Monza 20.5.1973

Kun Jarno Saarinen oli toukokuussa 1973 kuollut, hänen iisalmelainen kilpakumppaninsa Teuvo Länsivuori kunnioitti kaverinsa muistoa voittamalla sinä vuonna Imatralla 250-kuutioisten luokan. Sittemmin Länsivuori poimi Imatralta kakkos- ja kolmostiloja. MM-sarjassa hän hankki neljä hopeaa ja yhden pronssin.

Joulukuun 9. päivänä 60 vuotta täyttävä Länsivuori oli mukana siinä Monzan startissa, jossa Saarinen kuoli.

– Olin jo edellisessä lähdössä huomannut, että Curva Grandessa oli jotakin outoa. Se on nopea paikka ajaa, ja siinä pyörä tuntui luistelevan. Öljyä oli tullut radalle sumuna niin, että sitä oli vaikea havaita, eivätkä järjestäjät olleet sitä putsanneet, Länsivuori kertoo.

– Toisessa lähdössäni en saanut pyörääni startatuksi. Muut olivat menneet, kun pääsin liikkeelle. Sain hiljennetyksi vauhtia kurvaan, joka oli kauttaaltaan tulessa. Radalle oli kaatunut yli kaksikymmentä ajajaa, pyöriä oli sikin sokin. Meitä taisi siitä sumasta päästä läpi vain viisi. Kisa päättyi. Ei ollut enää ajajia. Sen jälkeen lähdöt peruttiin.

– Se oli urani karmein kokemus. Pohdin, onko touhussa järkeä. Oltiin Jarnon kanssa läheisiä. Käytiin aina varikolla toistemme teltoissa ja vaihdettiin keskenämme tekniset niksit. Suunniteltiin pyörien välityksiä, suuttimia ja muuta. Pohdittiin, miten minkin jakson radasta ajaisi. Salaisuuksia ei ollut. Kaikki tieto jaettiin.

– Uraa pystyi jatkamaan, kun ajatteli, että enimmät onnettomuudet sattuvat kuitenkin maantiellä, Teuvo ”Tepi” Länsivuori puhelee. Hänen uransa aikaan Suomessa ei löytynyt moottoripyöräilylle sponsoreita.

– Kerran sain Olvilta 150 markkaa. Kun olin lähdössä kilpailumatkalle, isä kysyi, riittävätkö rahat. Sanoin että pärjään kyllä. Isä antoi sata markkaa. Riittivät bensarahoiksi silloin.

– Starttirahat ja palkintosummat olivat minimaalisia. Sen verran käteen tuli, että pääsi kisasta toiseen. Nimimiehet puhuivat itselleen ylimääräistä. 1960-luvun puolivälin jälkeen isojen ratojen kilpailuissa Yhdysvaltain Daytonassa ja Italian Imolassa rahapalkinnot olivat paremmat. Oli takuupalkkiot niillekin, jotka eivät menestyneet.

Länsivuori ja toinen sen ajan kansainvälisen tason kuljettaja Pentti Korhonen kertovat, että Imatra oli paha paikka suomalaisille, kun palkkiot oli varattu ulkomaalaisille tähdille. Suomalaisten oletettiin ajavan pelkästä kunniasta ja osallistumisen riemusta.

Jarnon nimi säilyy

Imatran muistoajojen varikolla Korhosta ja Länsivuorta jututtavat keski-iän ylittäneet miehet. Agostinin pilttuussa nuorisoa ja naisia riittää tungokseen asti. Agostini myy moottoripyöräilyn mestareista kertovia kirjoja ja kilpapyörien pienoismalleja ja pyöräyttää tuotteisiin nimensä välillä otsaltaan hikeä pyyhkien.

34-vuotias Tommi Pyykkö on tullut muistoajoon Kemistä. Poikasena Imatralla asuneena hän muistaa risiiniöljyn tuoksut ja hevosvoimien ärjynnät. Muistot antoivat suuntaa ammatinvalintaan. Pyyköllä on Kemissä auto- ja moottoripyöräkorjaamo.

Pyykkö on rakentanut Jarno Saarisen viimeisen kauden eli vuoden 1973 pyörän näköiskappaleen.

– Motskareita olen rakentanut kymmeniä. Kaikilla ei ole sellaista historia- ja muistoarvoa kuin tällä. Olen rakennellut Harley Davidsoneja ja puna-armeijan sotapyöriä. Tämä Yamaha on rekisterissä, mutta en ole montakaan sataa kilometriä raaskinut sillä vielä ajaa, Pyykkö kertoo.

Agostinille tulee hoppu pukeutua ajohaalariin ja kypärään. Muut ovat kiertäneet rataa 60-, 70- ja 80-lukuja edustavien pyörien letkoissa. Agostinille on varattu sooloajo numerolla yksi. Agostini antaa moottorin ulvoa. Vuoksen suoraa hän painelee punaisena nuolena. Numero Uno ei jarruttele.

Kaikki 260 osallistujaa ajavat kolme kierrosta kahteen otteeseen. Tommi Pyykölle kokemus on poikavuosien unelmien täyttymys. Lapsuudestaan hän muistaa radan miltei ulkoa. Ajettuna se on toinen juttu. Illalla hän kuvailee kokemusta hurmioituneena.

Teuvo Länsivuori käy katsastamassa ja hyväksymässä Pyykön ajopelin. Haikein mielin Tepi kirjoittaa Jarno Saarisen muistopyörään nimikirjoituksen. Pyykkö on tyytyväinen. Pyörä saa lisää tunnearvoa.

Imatran kaltaisia muistoajoja järjestetään eri puolilla maailmaa. Tänä keväänä Länsivuori on käynyt ajamassa Sveitsissä, Belgiassa ja Ranskassa, ja uusia on edessä. Iisalmessa 104 vuotta toimineesta Länsivuoren suvun hautaustoimistosta vastaavat nyt Tepin veljenpojat.

Veteraanien purkaessa varikkopilttuitaan Mika Kallio voittaa 125-kuutioisten MM-sarjan lähdön Saksan Sachsenringin radalla ja Kimi Räikkönen ajaa formulakisan voittoon Unkarissa. Neljänneksi Kimin startissa sijoittuu Italian Jarno Trulli, joka myös yhteispisteissä on neljäntenä.

Trulli sai etunimensä Jarno Saarisen mukaan. Jotain suomalaisillakin on ollut antaa italialaiselle moottoriurheilulle.

Team news: Pohjola Racing Team 30.07.2007

Teuvo Länsivuoren manageri Erkki Tapaninen on allekirjoittanut Alfa Romeo automerkin kanssa kaksi vuotisen sopimuksen Teuvo Länsivuoren ja Pohjola Racing Teamin kanssa, Alfa Romeon merkeissä on tarkoitus näyttäytyä jo seuraavassa Ducati-Cupissa Räyskälässä, yhteistyö käsittää kokonaisvaltaisesti esiintymisen Alfa Romeon tilaisuuksissa sopimuskauden aikana, sopimuksen arvo on salainen.

 

Otsikko  +   - 
Nimi  +   - 
Päivämäärä  +   - 

IMG_0561.JPG
32 tarkastelua
IMG_0630.JPG
19 tarkastelua
IMG_0634.JPG
19 tarkastelua
IMG_1680.JPG
30 tarkastelua
IMG_1752.JPG
26 tarkastelua
IMG_1751.JPG
27 tarkastelua
IMG_1761.JPG
37 tarkastelua
IMG_1759.JPG
28 tarkastelua
IMG_1770.JPG
56 tarkastelua
IMG_1967.JPG
38 tarkastelua
IMG_9173.JPG
34 tarkastelua
IMG_2648.JPG
27 tarkastelua
12 kuvaa 1 sivu(a)


www.rr-uutiset.com


 BRNO  Tsekki

Road Racing MM 1975

Ääni sivulla on MV Agusta

Brno 1975
 "Voitto ja kuitenkin häviö", näin kuului ujo tulos Phil Readilta kilpailun jälkeen viisisataisissa Brnossa.Voitto koska hän oli kisassa ensimmäisenä ruutulipulla, ja miksi hävisi koska MM mestaruus jäi saamatta.Agostinille olisi mestaruuteen riittänyt 7.s sija mutta hän ajoi viisaan tyylikkäästi Yamahallaan varmasti toiseksi. Mieleemme muistui vahvasti unohtumaton Jarno Saarinen joka kaksi vuotta sitten mahdollisti 500 luokkaa vuosikausia hallineen nelitahtisen ,MV-Agustan, häviämisen kaksitahtiselle ja vielä Japanilaiselle tuotteelle.Jarno Saarinen joka oli -73 jo hyvässä vauhdissa kohti huippua,
voitti molemmat ensimmäiset osakilpailut, kun tunnetusti hän menehtyi Monzassa

               Phil Read
Kisan jälkeen Read ei näyttänyt erikoisemman hyvää ilmettä, eivät oikein liikkuneet voittaja toiseksi tulleen kanssa samoilla laduilla.Tässä kisassa oli keskeyttämis prosentti kovin korkea 28 startanneesta 11 ajajaa pääsi maaliin.


Teuvo "Tepi" Länsivuori Suzuki RG N:o 3 oikeassa laidassa taaempana häämöttää Anssi Resko Yamaha TZ-75. Länsivuori joutui keskeyttämään viimeisellä kierroksella, Anssi Resko ajoi kymmenenneksi saaden 1 MM pisteen.


Erikoisen huono tuuri kävi Teuvo Länsivuorella (kuva ylh.) joutui keskeyttämään viimeisellä kierroksella! Tämä oli raskas isku, hänhän ajoi luokan nopeimman kierroksen!


Pirulainen iski myös Jack Findlay (kuva ylhäällä) keskeytys kuudennella kierroksella.Pari kierrosta ennen keskeytti myös Barry Sheene,Yhden murhe toisen ilo-näin tässä keskeytysten kisassa.

ajoi Englantilainen Alex George (kuva) loisteliaasti kolmanneksi,

Itävallan Karl Auer oli neljäs, Ranskan Olivier Chevallier (kuvassa) ylitti maalilinjan viidentenä, Anssi Resko ajoi Yamahallaan kymmenenneksi.
Moni toivoi tästä kisasta MM-pisteitä mutta jäi maalilinja ylittämättä, ilahduttavaa oli monen yksityiskuskin nousu MM-pisteille rakastamassaan lajissa.Lajinhan on jo vallanneet tehdaskuljettajat joille pisteet aina menevät.
 

TULOKSET
Brno GB 500cc 
1   P. Read Gb MV Agusta 1h04'23''900 172,961  
2   G. Agostini Ita Yamaha a 1'00''400    
3   A. George Gb Yamaha a 1'52''100    
4   K. Auer Aut Yamaha a 2'26''100    
5   O. Chevalier Fra Yamaha a 2'37''000    
6   C. Mortimer Gb Yamaha a 3'18''600    
7   M. Ankone Bel Suzuki a 3'33''700    
8   H. Braumandl Aut Yamaha a 1 giro    
9   B. Nielsen Den Yamaha a 1 giro    
10  A. Resko Fin Yamaha a 1 giro    
    T. Lansivuori Fin Suzuki rit.   3'41''500

  250cc 
1   M. Rougerie Fra Harley Davidson 47'19''900 166,113  
2   O. Buscherini Ita Yamaha a 18''200   3'49''200
3   D. Braun Ger Yamaha a 34''000    
4   L. Gustafsson Swe Yamaha a 36''200    
5   P. Pons Fra Yamaha a 38''100    
6   T. Virtanen Fin MZ a 49''000    
7   J. Dodds Aus Yamaha a 49''900    
8   C. Mortimer Gb Yamaha a 50''900    
9   B. Kneubuhler Sui Yamaha a 51''900    
10  H. Bartol Aut Yamaha a 53''400  
 
 125cc 
1   L. Gustafsson Swe Yamaha 50'14''300 143,46  
2   K. Andersson Swe Yamaha a 0''400    
3   E. Lazzarini Ita Piovaticci a 16''300    
4   B. Kneubuhler Sui Yamaha a 36''600    
5   H. Bartol Aut Suzuki a 1'00''100    
6   J. Zemsauer Aut Rotax a 1'35''300    
7   H. Muller Sui Yamaha a 2'44''800    
8   P. Frohnmeyer Ger Maico a 3'16''400    
9   M. Kinnunen Fin Maico a 3'18''200    
10  Z. Havrda Tch Ahra a 1 giro    
    P. Pileri Ita Morbidelli rit.   4'18''200


Käännös Saksan kielestä
Tapio Rautalammi


 

©2020 hanaa...132 - suntuubi.com