Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

Philipp Melanchthon

Wikipedia

Loikkaa: valikkoon, hakuun
Philipp Melanchthon
Philipp Melanchthon

Philipp Melanchthon (alun perin Philipp Schwartzerd) (16. helmikuuta 1497, Bretten - 19. huhtikuuta 1560, Wittenberg) oli saksalainen humanisti ja Martti Lutherin työtoveri.

Melanchthon toimi Wittenbergin yliopiston kreikan kielen professorina vuodesta 1518 ja tutustui silloin Martti Lutheriin. Hän oli Lutherin mukana jo Leipzigin väittelyssä puolustamassa alkavaa uskonpuhdistusta. Lähinnä Melanchthonin laatimat Augsburgin tunnustus ja Augsburgin tunnustusten puolustus (1530) ovat luterilaisen kirkon tunnustuskirjoja.

Melanchthon ei Lutherin kuoleman jälkeen pystynyt hallitsemaan nuoren luterilaisen kirkon sisällä syntyneitä opillisia erimielisyyksiä. Opillisten riitojen (mm. Augsburgin interim ja Leipzigin interim) aikana huomattiin Melanchthonin haparointi opillisissa asioissa. Hän halusi luoda rauhaa kirkkokuntien välille ja tämä näkyi hänen kirjoituksissaan. Hän esimerkiksi olisi suostunut hyväksymään katolilaisia seremonioita ja alamaisuuden paaville ja hänen piispoilleen, mikäli nämä suvaitsisivat luterilaista oppia. Kahdeksan vuoden päästä hän myönsi olleensa väärässä. Jopa reformaattori Jean Calvin kirjoitti Melanchthonille. Kirjeessä hän "syyttää sinua vasten kasvoja", sekä sanoo "kenraalin ja johtajan epäröinnin olevan häpeällisempää kuin kokonaisen sotilasrykmentin paon". Melanchthonin ryhmä nimettiin filipisteiksi ja aitoluterilaiset asettuivat heitä vastaan. Tuolloin aitoluterilaisten teologisena johtajana toimi Matias Flacius.

Hänen elämänsä keskeisimpänä saavutuksena pidetäänkin koululaitoksen uudistamista. Hän saikin kunnianimen "praeceptor Germaniae", eli "Saksan opettaja". Hän korosti humanismia ja eettisen kasvatuksen merkitystä. Melanchthonin ansiosta humanistinen koululaitos levisi Saksasta myös muihin, erityisesti luterilaisiin maihin.

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Philipp Melanchthon.

Aina kun olet tehnyt muutoksia sivuun, muista päivittää sivu klikkaamalla tallenna painiketta editorin vasemmasta yläreunasta, paina tämän jälkeen julkaise painiketta niin sivu julkaistaan varsinaisille sivuille.