Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

Kaarlo Syväntö - israeltyön pioneeri


Israeltyön suomalainen veteraani ja uranuurtaja, "grand old man" Kaarlo Syväntö syntyi lähes 90 vuotta sitten Pohjois-Karjalassa, Kelvellä. Jumala otti hänet jo nuorena koulutettavaksi elämän koulussa ja valmistettavaksi tuleviin tehtäviin Israelin maassa, jossa hän sai palvella yli 50 vuoden ajan.

Valmistusvuodet

Toimiessaan vielä Valtionrautatien virkamiehenä eri puolella Suomea hän halusi aina ja kaikessa toimia rehellisenä ja suoraselkäisenä kristittynä. Kaikissa toimissaan hän jo silloin halusi tuottaa kunniaa Jumalalle. Jumala oli kuitenkin valinnut hänelle toisenlaisen asemapaikan maailman kartalla. Sotavuosien aikaan Kaarlo antoi Jumalalle lupauksen antautua täysin Hänen käytettäväkseen, jos Herra niin tahtoisi. Hänen tarjouksensa otettiin Taivaassa vastaan ja voimakkaan näyn kautta, joka myöhemmin sai myös vahvistuksen, Jumala kutsui Kaarlon Israelin kuolleiden luiden pariin. Herran aikataulussa oli tullut hetki, jolloin Hän halusi herättää kansansa ja koota yhteen kuolleet luut Hesekielin profetioiden mukaisesti. Israelin valtio ei tällöin ollut vielä edes syntynyt, joten maa oli kirjaimellisesti kuolleessa tilassa, ja Euroopassa juutalaista kansaa yritettiin hävittää joukkoteurastuksilla.

Vihdoin sodan tuulien hiljennyttyä Suomessa Kaarlo Syväntö pääsi lähtemään Israeliin. Heinäkuussa vuonna 1947 hän saapui Englannin kautta kutsumuksensa maahan Israeliin. Lähtövalmistelut eivät olleet olleet helpot. Kotimaahan jäivät Maire-vaimo ja neljä alaikäistä lasta selviytymään ilman isää ja puolisoa. Herra johdatti Kaarlon pohjois-Israeliin, Galileaan, josta käsin hän sitten hoitikin lähetystyötä koko elämänsä ajan. Työ alkoi hyvin arkisissa ja yksinkertaisissa puitteissa. Kaarlo sai seistä vastasyntyneen Israelin rinnalla milloin auttaen appelsiinitarhassa tai porkkanamaalla, tai toimimalla monitoimimiehenä. Työ oli rankkaa ruumiillista työtä, ja hän kaipasi perhettään ja perhe häntä. Vihdoin riemullisena päivänä 9.9.1949 Kaarlo sai olla vastaanottamassa Mairea ja lapsia Haifan satamassa, jonne he olivat saapuneet ruotsalaisella rahtialuksella. Olavi oli tällöin 14-vuotias, Kalervo 12, Lilja 10 ja nuorimmainen Mirja 7. Ensimmäiset vuodet olivat vaikeita ja voimia koettelevia. Israelin valtio oli köyhä ja kaikki elintarvikkeet olivat säännöstelyn alaisena. Myös rakennustarvikkeista ja kaikesta muustakin oli suuri pula.

Toiminnan vuodet

Israeliin on muuttanut juutalaisia ja muuta väestöä noin sadasta eri maasta, joten heprean lisäksi maassa puhutaan kymmeniä eri kieliä. Tähän monen kielen ja eri maista tulleen kansakirjon keskelle Jumala halusi tuoda tiettäväksi oman Sanansa. Tämän Sanan levittämistehtävän pioneerityöntekijäksi Hän oli valinnut Kaarlo Syvännön. 1950-luvulle astuttaessa alkoi varsinainen toiminnan aika, jolloin Raamattuja alettiin jakaa eri puolille Israelia. Ensimmäinen kirjaerä saapui Lontoosta. Kolmensadan kappaleen erä levitettiin Ylä-Galilean kouluihin. Jumala alkoi avata ovia monilla ihmeellisillä tavoilla kouluihin, laitoksiin ja päättävien israelilaisten virkamiesten luokse. Vastustustakin luonnollisesti ilmeni, mutta Herra piti huolen siitä, että Hänen avaamiansa ovia ei kukaan pystynyt sulkemaan. Pian Raamattuja alettiin tuoda maahan monina tuhansina kappaleina. Jokainen erä vaati suuria summia rahaa ja paljon vaivannäköä mm. tulliviranomaisten kanssa. Joka kerta kuitenkin Jumala järjesti rahoituksen juuri ajallaan ja kirjat saatiin jaetuksi Israelissa. Aluksi Raamatut piti lähettää pieninä paketteina ympäri maata, mutta myöhemmin Kaarlo Syväntö sai Raamattujen maahantuontiluvan ja kirjat voitiin toimittaa rahtilähetyksinä. Tähän päivään saakka eri kielisiä Raamattuja on jaettu Israelissa Syvännön työn kautta useita satoja tuhansia kappaleita

Työn satoa

Levittäessään Jumalan Sanaa eri puolille Israelia Kaarlo Syväntö joutui luonnollisesti henkilökohtaiseen kosketukseen mitä erilaisimpien ihmisten kanssa. Monet saivat oppia tuntemaan elävän Jumalan niiden keskustelujen kautta, joita Kaarlo kävi ihmisten kanssa. Vaikka raamattutyö oli kiireistä ja massiivista toimintaa, halusi hän kuitenkin aina antaa aikaansa niille ihmisille, joita Jumala johdatti hänen tielleen. Myös tuhannet suomalaiset turistit löysivät tiensä Syväntöjen kotiin Tiberiaaseen, jossa heidät aina otettiin lämpimästi vastaan. Kaarlo Syväntö ei tehnyt saarnamatkoja ympäri Israelia, vaan hän seisoi uskollisesti juuri sinä tehtävässä, johon Jumala oli hänet kutsunut, ja Hän siunasi työn moninkertaisesti. Mm. Tiberiaassa toimii työn tuloksena syntynyt messiaaninen seurakunta. Jumala on siunannut myös Syväntöjen perhettä, niin että kaikki lapset perheineen toimivat kukin oman kutsumuksensa mukaisesti levittäen edelleen Jumalan Sanaa eri muodoissa Israelissa. Vielä voimien jo vähetessä ja Olavi Syvännön ottaessa päävastuun isän työstä, Kaarlo jatkoi uskollisesti esirukoustehtävää aivan loppuun saakka. Pitkänäperjantaina, 10.4.1998 Kaarlo Syvännön omaiset saivat todeta, että "se on täytetty". Herran palvelijan päivätyö oli päättynyt ja hän pääsi siirtymään voittojuhlaan ja lepoon Israelin Pyhän Jumalan luokse.


        

©2020 hanaa...132 - suntuubi.com