Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

Entebben yö

 

Neljä Israelin armeijan Hercules-kuljetuskonetta on laskeutumassa Ugandaan. Boeing 707 kiertelee Victoria-järven yllä noin kahdeksantuhannen metrin korkeudessa kätkien sisälleen kommandoryhmän komentokeskuksen. Yli neljäntuhannen kilometrin taival on takana. Edessä ovat jännittävät hetket, kun operaatio "Ukonnuoli" käy taisteluun everstiluutnantti Jonathan Netanjahun johdolla. Operaation tarkoituksena on vapauttaa toista sataa terroristien kaappaamaa israelilaista panttivankia.

Maan hirmuvaltiaan, Idi Aminin, Mauritanian matka on ollut rasittava. Hän on tehnyt siellä selkoa YK:n pääsihteerille, miten Air Francen kone oli ilmoittanut polttoaineen loppumisesta ja anonut laskeutumislupaa Ugandaan. Idi Amin oli vetänyt laupiaan samarialaisen roolia loistavasti, joskaan ei läheskään totuudenmukaisesti. Nyt hän nukkui omassa vuoteessaan mielestään hyvin ansaittua unta. Tuskin hänen unimaailmaansa olisi mahtunut ajatus sionilaisarmeijan tunkeutumisesta näin kauas kotimaasta toisen valtion maaperälle. Hänen maineensa olisi luullut pitävän viholliset loitolla. Mitään ei kuitenkaan ollut jätetty sattuman varaan. Seitsemän terroristia vartioi vankeja, ja ugandalaisia sotilaita oli läheisyydessä valmiina kaiken varalta.

Koneet lähestyvät Entebben kenttää noin kilometrin välein. Kiitoradan valot tulevat Victoria-järven yllä olevan sumuverhon takaa esiin. Ensimmäinen kone on jo saavuttanut maanpinnan, toisten seuratessa vielä matalalla ilmassa. Radioliikenne on vaiti. Hiljaisuuden rikkoo vain Herculesten matala kumina. Viimeiset kymmenet metrit vielä, niin ensimmäinen koneista saavuttaa maalinsa. Koneen hydrauliset lastiluukut avautuvat ja Idi Aminin mustan Mercedeksen kaksoiskappale ilmaantuu kentälle. Samassa kiitoratojen valot jostakin syystä sammuvat. Terroristit eivät kuitenkaan aavista minkään olevan vialla. Ugandan tutkat eivät olleet havainneet alhaalla kanjoneissa kulkeneita koneita. Siksi ei ollut voitu odottaa mitään epätavallista.

Kommandoryhmä oli suorittanut monia kenraaliharjoituksia valmistautuessaan operaatioon. Harjoitukseen oli kuulunut laskeutumista vieraalle kentälle vaikeissa olosuhteissa. Siinä oli otettu huomioon taistelut terroristeja vastaan. Harjoituksissa oli käyty läpi tuhottavat kohteet sekä mahdollinen koneiden tankkaus Idi Aminin säiliöistä. Myöskään sairaanhoitoa ei ollut unohdettu. Oli otettu huomioon mahdollisuus, että taistelussa voisi tulla paljon haavoittuneita.

Väsymys on painanut leimansa terroristienkin kasvoihin. He odottivat Israelin ratkaisua panttivankien vapauttamiseksi. Seuraavana päivänä Israel joutuisi päättämään haluaako se vaihtaa panttivangit eri maiden vankiloissa pidettäviin terroristeihin. Aikaa ei ollut hukattavissa turhiin liikkeisiin, vaan jokainen voitettu minuutti oli kallisarvoinen.

Vanhan paviljongin edessä maleksivat terroristit huomaavat mustan Mercedeksen ja ryhdistäytyvät, kun samassa konetuliaseiden rätinä vavahduttaa näyttämön. Taistelun aikana eräs israelilainen sotilas tyhjentää aseensa ammuslippaan saksalaiseen terroristinaiseen, joka saa heti surmansa. Lennonjohtotorni avaa tulen tunkeutujaa vastaan. "Ukonnuoli" vastaa tuleen ja lennonjohto hiljenee.

Toinen osa "Ukonnuolesta" räjäyttää useita MIG-hävittäjiä, toisten takavarikoidessa venäläisvalmisteisia laitteita. Operaatio etenee. Idi Aminin sotilasyksikkö lähtee liikkeelle ja joutuu kommandomiesten väijytykseen. Tahtomattaan israelilaiset joutuvat ampumaan Ugandan sotilaita. Kymmenittäin miehiä kaatuu ugandalaisten riveistä. Lentokentän seutu on liekehtivänä tulimerenä MIGien räjähdellessä ja polttoaineen syttyessä palamaan.

Terroristit ovat kaatuneet viimeiseen mieheen. Yhdeksänkymmenen minuutin taistelun jälkeen operaatio on ohi Entebben osalta ja panttivangit vapautettu. Operaatio on tuottanut tuloksen, mutta menetyksetkin ovat raskaat. Ryhmä on menettänyt nuoren komentajansa "Jonin". Sairaalaan viety vanhempi nainen joutui Idi Aminin pyöveleiden uhriksi seuraavana päivänä. Monet haavoittuivat taistelussa, ja aineelliset vahingotkin olivat suuret, vaikka Aminin laitevarastoa verotettiinkin hieman.

Uutistoimistot olivat lähettäneet epämääräisiä sähkeitä oudoista koneista, jotka olivat laskeutuneet Entebbeehen saaden aikaan valtavan sekasorron ja aiheuttaen kuolemaa ja hävitystä ennen kuin nousivat jälleen taivaalle. Israelin sotilasedustaja kertoi lyhyen viestin siitä, miten Israelin armeijan osasto on vapauttanut panttivangit. Israelin sotilasviranomaiset pitivät myös Idi Aminin ajan tasalla ilmoittamalla hänelle operaation jälkeen hakeneensa omansa pois. YK:n turvallisuusneuvosto syytti Israelia Ugandan suvereniteetin törkeästä loukkauksesta.

Mitä todella tapahtui? Israel oli iskenyt jälleen.

Tuskin kenellekään tarvitsee selittää sitä, miksi se oli tapahtunut. Oli kysymys ihmishenkien pelastamisesta ja taistelusta kansainvälistä terrorismia vastaan. Maailmalla puhuttiin asiasta ja todettiin se onnistuneeksi operaatioksi. Siitä iloittiin toisaalla, mutta toisaalla kiristeltiin hampaita sionistien tihutyöstä.

Mitä Israelin olisi pitänyt tehdä? Odottaako, että panttivangit olisivat viimeistä myöten tapettu? Israelin oli selvitettävä yksin tämä asia, kuten niin monet muutkin vastaavat tilanteet.

Kun Ugandan yön operaatio toistuu toisenlaisena vuosien mittaan, niin miten se saakaan ihmisten mielipiteet nousemaan Israelia vastaan. Kuinka usein kuuleekaan tuon kysymyksen: "Miksi Israel iski jälleen?" Mitä se kätkee sisälleen? Terrorisminko?

Onko kysymys sittenkin itsepuolustuksesta, jota maailma ei tahdo ymmärtää? En hyväksy tappamista missään muodossa enkä puolusta sitä. En myöskään ymmärrä kaikkea sitä, mitä Israelissa tehdään, mutta en voi enkä tahdo olla heitä tuomitsemassakaan.

En myöskään puutu tässä kirjassani niihin Israelissa tehtyihin iskuihin, joiden takana ovat ääriortodoksien ryhmät tai yksittäiset kiihkoilijat. Sellaisia iskijöitä löytyy aina ja kaikkialta maailmasta eikä siinä ole maan hallituksen virallista kantaa eikä edes hyväksymistä. Usein tällaisten iskujen tekijät joutuvat vastuuseen oikeuden edessä. Niin on käynyt myöskin Israelissa.

Koska maailmalle annetaan usein väärä kuva Israelin iskuista, olisi syytä tarkastella asiaa lähemmin. Tutkimalla puolueettomasti tapahtumien taustaa, löydämme helpommin ymmärrettävät motiivit Israelin tekemiin iskuihin.

Kuka oli syyllinen Entebben tapauksessa? Oliko heitä useampia vaiko peräti joku järjestö? Oliko kysymyksessä vain epämääräinen tapahtumien sarja?

Hyökkäys juuri Israelia vastaan Air Francen koneessa oli täydellisesti ja hyvin suunniteltu toimenpide. Sen todistaa se, että muiden maiden kansalaiset vapautettiin ja lähetettiin kotiin. Kiristys alkoi vasta sen jälkeen, kun terroristeilla oli jäljellä vain juutalaiset.

Air Francen koneen kaappauksen oli suunnitellut tri Wadi Hadad, joka kuului Jasser Arafatin johtamaan PLO:n siipeen PFLP:hen. Lyhenne tarkoittaa PLO:n yleisrintamaa, mikä toimii riippumattomana PLO:sta. Ateenassa oli alkanut yllättäen lentokenttähenkilökunnan lakko, joka sotki turvatoimet tuona kesäkuun 27. päivän sunnuntaina vuonna 1976. Väärennetyillä passeilla koneeseen nousseet neljä terroristia pääsivät kulkemaan vapaasti, eikä heidän tarvinnut mennä metallinilmaisimien kautta. Heidän matkatavaroitaan ei myöskään tutkittu. Nämä ihmiset ottivat haltuunsa Tel Avivista Pariisiin lähtevän lennon Ateenasta nousun jälkeen. Koneen saavuttua Libyaan tekemänsä välilaskun jälkeen Ugandaan terroristit saivat vahvistusta paikalliselta PLO:n toimistolta. Idi Amin varusti heidät tehokkailla aseilla ja niin oli saksalais - palestiinalainen aikapommi valmis räjähtämään Israelia kohti.

Israel oli panttivankien vapauttamisyrityksessä viimeiseen asti diplomaattisen ratkaisun kannalla, mutta se näki sen vain toiveajatteluksi vaarallista vihollista vastaan. Ainoaksi keinoksi jäi aseellinen ratkaisu operaatio "Ukonnuolen" avulla.

 

Seuraava sivu
Goljatin jäljillä

[ Alkuun ] [ Miksi Israel iski jälleen? ] [ Kirjoituksia ] [ Kotisivu ]

Aina kun olet tehnyt muutoksia sivuun, muista päivittää sivu klikkaamalla tallenna painiketta editorin vasemmasta yläreunasta, paina tämän jälkeen julkaise painiketta niin sivu julkaistaan varsinaisille sivuille.


©2020 hanaa...132 - suntuubi.com