Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

Tiesitkö tämän lääketieteestä? Käypä lukemassa seuraavia sivuja:

http://eroonpsykiatriasta.blogspot.com/

Miksi en usko lääketehtaisiin ja niiden kauppaamiin nykylääkkeisiin

Lääketiede vierasperäisine hämäävine termeineen ei hevin aukea ulkopuolisille. Mutta vastauksena kysymykseen asian voi esittää yksinkertaistaen. Uskoisitko sinä sokeasti kaiken sen mitä myyjä tavarastaan kertoo? Lääkärit uskovat ja vielä täysin viattomasti sillä muuten meillä ei olisi puolta miljoonaa kolesterolilääkkeiden käyttäjää.
Mitään puolueetonta tutkimusta kolesterolilääkkeiden todellisista hyödyistä ja haitoista ei ole tehty eikä ehkä koskaan tulla tekemään. Kaikki tutkimukset ovat lääketehtaiden tekemiä ja heillä on oikeus sensuroida kaikki tieto mikä saattaa luoda varjoa tuotteen ylle. Tieto ei ole vapaata kun puhutaan lääkkeistä. Yhteiskunnalla ei kerta kaikkiaan ole varaa tehdä kontrollitutkimuksia. Haitat ilmenevät sitten tilastoissa jälkikäteen kuten kävi Vioxx -kipulääkkeen kanssa, josta edempänä lisää.

Yksinkertaiset mainokset purevat lääkäreihin siinä missä tavallisiin ihmisiin eritoten jos oheisena saa jotain pikkuleluja ja muuta mukavaa.
Lue lisää (englanniksi)

Tieto on nyt kaikkien vapaasti saatavilla!

Ennen lääketieteellisen tiedon etsiminen oli työlästä ja kallista. Nyt se on vaivatonta ja ilmaista. Löydä haluamasi tutkimusten tiivistelmäversiot tai mitä kukin on tutkinut maailman suurimmasta lääketieteellisestä kirjastosta. Kirjoita tutkijan nimi tai haluamasi tutkimusaihe osioon ja etsi. Asioita on tutkittu paljon laajemmin kuin yleensä väitetään!
www.pubmed.gov

Muista katsoa myös: http://www.bmj.com/

OIKAISTAAN VÄHÄN VÄÄRIÄ KÄSITYKSIÄ KOLESTEROLISTA:

Kolesteroli – uutta tietoa

Päivitetty 19.09.2008.

Kolesterolilääkitys on suurimmaksi osaksi täysin turhaa. BBC:n TV-ohjelma Totuus ruoasta, osoitti, kuinka kohonnut kolesteroli alenee normaaliksi 12 päivässä ruokavaliolla. Kaiken lisäksi verisuonitautien aiheuttaja ei ole useimmiten kolesteroli, vaan vapaat radikaalit, tulehdus (inflammaatio) ja omega-3-rasvahappojen puute, joka vaurioittaa solunsisäisiä mitokondrioita, kirjoittavat amerikkalaiset tutkijat johtavassa tiedelehdessä Naturessa. Jos nyt kuitenkin käytät statiineja, ota ihmeessä samalla E-EPAa, se parantaa merkittävästi ennustettasi (lue lisää). Sydänlääkärien American Journal of Cardiology -lehtikin suosittaa statiinien rinnalle kalaöljyn käyttöä. Se ei aiheuta sivuvaikutuksia lihaksistossa eikä sydämessä, kuten statiinit, eikä edellytä mitään lisätutkimuksia laboratorioissa, korostaa lehti elokuun numerossaan.

Kaikki rasvat ovat samanarvoisia
- ensimmäinen monista väärinkäsityksistä

Kolesteroli ei olisi mikään ongelma, jos ihmiset tasapainoittaisivat omega-6- ja omega-3-rasvahappojen saannin
- professori Artemis P. Simopoulos

British Medical Journal: Suuri kolesterolihuijaus

Seerumin AA/EPA-suhde kertoo enemmän sydän- ja verisuonitautien riskistä ja taudin ennusteesta kuin kolesteroli. E-EPA korjaa nopeasti ja tehokkaasti AA/EPA-suhteen (lue lisää). EPA suojaa myös sydänsolujen mitokondrioille välttämätöntä fosfolipidiä, kardiolipiiniä. Sen tuhoutuminen rappeuttaa erityisesti diabeetikkojen sydäntä (lue lisää).

Harvardin ja British Columbian yliopistojen mukaan statiinit eivät estä naisia sairastumasta sydän- ja verisuonitauteihin. Tutkijat eivät myöskään löytäneet tieteellistä näyttöä siitä, että statiineista olisi hyötyä yli 69-vuotiaille miehille, joilla on vain kohtalainen sydän- ja verisuonitautien riski. Tutkimukset tekijät ovat nimeltään John Abramson (Harvard) ja James M. Wright (British Columbia). Heidän mielestään statiineja ei tulisi enää määrätä rutiininomaisesti näille ihmisryhmille. Tutkimuksen uutisoi Isossa-Britanniassa Daily Mail 24.1.2007.

Yli 470 000 suomalaista syö kolesterolilääkkeitä, suurin osa ihan turhaan. Kenenkään ei pitäisi syödä statiineja ilman E-EPAa, sillä niillä on monia ns. pleiotrooppisia haittavaikutuksia (joita E-EPA ehkäisee). Toisin sanoen lääkkeet vaikuttavat ihan muuhun, kuin mihin ne on tarkoitettu, esimerkiksi ne voivat rappeuttaa sydänlihasta. Tällaisia rabdomyolyysitapauksia on raportoitu myös Suomen Lääkelaitoksen haittavaikutusrekisteriin. Rabdomyolyysin ilmaantuvuus statiinien käyttäjillä on keskimäärin 3.4 per 100,000 henkilövuotta ja kuolleisuus siihen 10 %. Rappeuman riski kasvaa 10-kertaisesti, kun statiineihin liitetään gemfibrotsooli (American Journal of Cardiology 2006).

Turun yliopiston tutkimus osoittaa simvastatiinin (20 mg/vrk) muuttavan veren rasvahappojen tasapainoa epäedulliseen suuntaan mm. lisäämällä arakidonihapon osuutta 14 %. Statiinit myös heikentävät insuliiniherkkyyttä ja lisäävät siten insuliiniresistenssin riskiä. Se puolestaan lihottaa ja voi lisätä paksusuolisyövän riskiä. Nämä muutokset selittävät statiinien pleiotrooppisia haittavaikutuksia, tulkitsevat turkulaistutkijat. JELIS-tutkimus osoittaa vakuuttavasti, että statiinien käyttäjien tulisi ottaaa samanaikaisesti myös E-EPAa. Todennäköisesti pelkkä E-EPAkin riittäisi usemmille – eikä se aiheuta mitään sivuvaikutuksia kuten statiinit.

Kolesterolilääke Crestorin epäillään johtaneen kuolemaan (Aftonbladet 11.01.2005). Toinen suosittu lääke, Lipitor, alentaa kolesterolia ja suojaa sydäntä, mutta lisää riskiä kuolla muihin tauteihin. Lipitor ei estä aortan läpän ahtautumista, kuten on uskottu, eikä sitä tulisi määrätä siihen tarkoitukseen (lue lisää). Uusi meta-analyysi on nostanut esille kysymyksen aiheuttako liian alhainen kolesterolipitoisuus syöpää. Lue lisää alla olevasta linkistä.

Aiheuttako kolesterolin laskeminen liian alas syöpää?
Ennalta ehkäisevästä statiinihoidosta ei ole hyötyä ikääntyville (BMJ 10.8.2007)

Framinghamin tutkimuksen mukaan matala kolesteroli voi heikentää henkistä suosituskykyä. Uuden italialaisen tutkimuksen mukaan LDL-kolesterolin liiallinen alentaminen lisää ikääntyvien ihmisten kuolleisuutta. Keski-iässä tapahtuva kolesterolin lasku ennustaa tylsistymistä. Japanilaisen suurtutkimuksen mukaan E-EPA vähentää merkittävästi statiineja syövien ihmisten sydänkuolemia ja kliinisiä infarkteja.

Veren rasvat – erityisesti plasman lipoproteiinit – ovat olleet kuuman tutkimuksen kohteena sen jälkeen, kun 1950-luvulla havaittiin tilastollinen yhteys seerumin kolesterolin ja sepelvaltimotaudin välillä. Koska lipoproteiinit kuljettavat kolesterolia veressä, tutkijoiden kiinnostus kohdistui juuri niihin.

Pian kävi ilmeiseksi, että lipoproteiineja onkin useita eri alaluokkia, joita tiheytensä perusteella kutsutaan nimillä LDL, VLDL, HDL, non-HDL, IDL ja kylomikronit. Tähän asti on uskottu, että LDL (Low Density Lipoprotein) ja VLDL (Very Low Density Lipoprotein) korreloisivat voimakkaimmin positiivisesti ja HDL negatiivisesti sepelvaltimotautiin. Toisin sanoen, LDL ja VLDL olisivat pahoja ja HDL hyvää kolesterolia. Äskettäin on löydetty uusi non-HDL-kolesteroli, joka ennustaa tulevia sydänkohtauksia paremmin kuin perinteiset rasva-arvot, kirjoittaa JAMA (2005). Nykyinen kolesterolilääkitys saattaa olla kallis tieteen harharetki.

Tupakoitsijoilla MPO katalysoi LDL-kolesterolin karbamylaatiota, joka johtaa tulehdusmuutoksiin valtimoiden seinämissä, ilmenee osittain Oulun yliopistossa tehdystä tutkimuksesta (Wang et al 2007). Tämänkin löydöksen valossa EPAn käyttö ravintolisänä olisi suotavaa, etenkin jos tupakoi (lue lisää).

Smoking may provoke atherosclerosis via LDL carbamylation

Professori Marja-Riitta Taskisen työryhmän raportista käy ilmi pääpiirteittäin glukoosin muuttuminen rasvoiksi ja keskeiset vuorovaikutukset. Tyypin 2 diabetesta sairastava kollega kirjoitti minulle tästä tutkimuksesta:
Oletetaan, että veren sokeri pysyttelee korkealla kuten yleensä metaboolikoilla ja T2DM potilailla. Syödyn (ja niin pirun vaaralliseksi tuomitun rasvan) lisäksi maksaa kirnuaa uutta rasvaa 24 tuntia vrk:ssa sokerista, joka ei kulu energian tuotantoon. Tärkkelystähän piti tankata suositusten mukaan kunnolla ja tiheään, hyvä ettei pidä herätä yöllä syömään. Kyllä ateroskleroosinkin juuret löytyvät tästä logiikasta olettaen, että on ihmisiä, joilla syöty sokeri/tärkkelys leikataan verestä nopeasti insuliinipiikillä. Maksa tekee lisää rasvaa tätä tietä. Seurauksena näkyy maksan itsensä rasvoittuminen ja viskeraaliset kertymät eli se androgeeninen keskivartalon lihavuus. Sotku alkaakin olla valmista. Uusin tutkimus (1H NMR) tunnistaa helposti myös lukuisia VLDL (ainakin 4 kpl), LDL ja HDL fraktioita. Fraktioissa aina partikkelikoko pienenee. Lisäksi VLDL:n määrällä on käänteinen vaikutus HDL:ään. Voit hyvin kuvitella, mikä rasvan tirinä näissä olosuhteissa käy koronaarien, karotisten jne. intimassa ja ilman pois siivoamista HDL:n toimesta.

Tähän asti on luultu, että HDL-kolesterolia syntyy vain maksassa. Tosiasiassa maksa valmistaa siitä vain 70–80 % ja loput 20–30 % valmistetaan suolen seinämissä. Myös syöjäsolut (makrofagit) valmistavat jonkin verran HDL:ää (lue lisää).

Rasvalääkkeiden vaikutusmekanismeja (kuva)
Kolesterolin synteesi ja lääkkeiden estovaikutus (kuva)
Sama animaationa

Veressä kulkevat rasvahiukkaset kiinnittyvät valtimoiden seinämiin. Näin voi käydä, kun triasyyliglyserolipitoiset lipoproteiinihiukkaset (TRL) sitoutuvat seinämän endoteelin lipoproteiinilipaasiin (LpL) (lue lisää). Mutta miksi rasvahiukkaset sitten kiinnittyvät valtimoiden seinämiin yksillä, mutta ei toisilla ihmisillä? Kas siinä kysymys!

Kuva. Kolesterolilla (keltaiset molekyylit) on solukalvolla useita tärkeitä funktioita. Ne immobilisoivat fosfolipidimolekyylejä, mikä vahvistaa kalvon rakennetta ja vähentää vesiliukoisten molekyylien pääsyä soluun. Ilman kolesterolia solut tarvitsisivat suojamurin (kuten bakteerit).

LDL-lukeman merkitys valtimonkovetustaudin synnyssä ja etenemisessä on kiistanalainen. Tohtori Paul J. Rosch kiinnittää lääkäreiden huomiota Lancetissa siihen, ettei kohonnut veren LDL-kolesteroli ennusta kovinkaan hyvin sydän- ja verisuonitautien vaaraa eikä etenemistä. Asia on osoitettu useissa suurissa väestötutkimuksissa. Kolesterolia alentavien lääkkeiden syönti voi olla pääosin turhaa (lue lisää). Uusissa tutkimuksissa on käynyt ilmi, että vaikka aggressiivinen kolesterolilääkitys alentaakin veren kolesterolia, etenee valtimonkovetustauti siitä huolimatta. Kalaöljy vähentää tehokkaammin sydänkuolemia kuin statiinit (lue 89 tutkimuksen meta-analyysista alla olevasta linkistä). Hapettunut kolesteroli heikentää TGF-betan (transforming growth factor-beta) aktiivisuutta, mikä lisää valtimonkovettumataudin riskiä (lue lisää). Jos siis halutaan ehkäistä tautia, tulisi pyrkiä turvaamaan TGF-betan normaalia toimintaa ensisijaisesti kalaöljyn omega-3-rasvahappojen avulla.

Kun sitten verinäytteistä opittiin eristämään apolipoproteiineja (apo A, B, E ja niiden alaluokkia), alettiin niiden merkitystä tutkia vilkkaasti. Yleisesti on alettu uskoa, että apolipoproteiinit – erityisesti apoB ja apoB/apoA-1-suhde – olisivat tärkeämpiä riskitekijöitä kuin tavallinen kolesteroli ja että ne säätävät veren rasvojen aineenvaihduntaa. Nyt kuitenkin non-HDL näyttää sitäkin tärkeämmältä riskitekijältä. Lisäksi tiedetään, että kokonaiskolesteroliarvot voivat vaihdella jopa 20–25 % eri vuodenaikoina. Jos siis lukema on alentunut esim. lääkehoidon aikana, se ei johdukaan välttämättä lääkkeestä vaan vuodenajasta!

Rasvojen imeytyminen vereen ja siitä kudoksiin

Ravinnosta peräisin olevat triglyseridit kulkeutuvat seerumissa kylomikroneissa ja maksan (mm. vapaista rasvahapoista) syntetisoimat triglyseridit pre-beta-lipoproteiineissa. Seerumissa on triglyseridejä noin 0,50 - 1,70 mmol/l. Vereen imeytyneet rasvahapot (esim. EPA, DHA, GLA) kiinnittyvät glyseroliin ja kulkeutuvat verivirrassa triglyserideinä.

Rasvahappoja kiertää veressä myös jonkin verran vapaina, sillä niitä vapautuu triglyserideistä rasvakudoksen lipolyysissa. Vapaiden rasvahappojen määrä seerumissa on yleensä 0,40 - 0,95 mmol/l. Vapaat rasvahapot sitoutuvat seerumin albumiiniin ja kulkeutuvat eri kudoksiin. Ne ovat elimistön tärkeitä polttoaineita, joiden puoliintumisaika seerumissa on erittäin lyhyt. Vapaat rasvahapot voivat läpäistä aivoveriesteen.

Kalaöljyn EPA-rasvahaposta syntyy kudoksissa resolviini E1:ä, joka ehkäisee valtimon sisäseinämän tulehdusta (inflammaatiota). Silloin valtimonkovetustaudin vaara vähenee. Norjalaistutkimus osoittaa, että kalaöljyllä saadaan aikaan suotuisia muutoksia veren rasvoissa. Silloin ei välttämättä tarvitse syödä kalliita eikä vaarallisia kolesterolilääkkeitä.

Antioksidantit ehkäisevät kolesterolin hapettumista

Jo 1980-luvulta on tiedetty, ettei kolesteroli sinänsä (inerttinä) ahtauta verisuonia, vaan ainoastaan hapettuneessa muodossaan. Hapettunutta LDL-kolesterolia (ox-LDL) muodostuu valtimoiden sisäseinämissä sitä enemmän, mitä korkeampi on verensokeri (lue tutkimus). Karnosiini ja sinkki ehkäisevät ox-LDL:n syntyä.

Ateromapaakkujen tuottama otsoni (O3) hapettaa kolesterolin. Huomaa happimolekyylit (=O) alakuvan hapettuneessa o-kolesterolissa. Kolesteroli ahtauttaa valtimoita vain hapettuneessa muodossaan. Hapettumaton kolesteroli on vaaratonta. Siitä eivät lääkärit yleensä mainitse potilaille mitään (koska eivät itsekään tiedä).

Uusi tutkimus osoittaa, että verisuonen seinämän ateromat tuottavat otsonia, joka hapettaa kolesterolia. Siksi valtimonkovetustautia poteva henkilö tarvitsee tehostettua antioksidanttisuojaa.

Antioksidanteilla, kuten karnosiinilla, E- ja C-vitamiineilla sekä E-EPAlla, on suotuisa vaikutus myös haitallisista rasvoista elimistössä syntyviin pahoihin eikosanoideihin. Esimerkiksi C-vitamiini (250 mg/vrk) vähentää veren tulehdusta aiheuttavia prostaglandiineja (8-epi-PGF2) (Am. j Clin Nutr 2003). Siksi ravitsemushoidossa suositellaan aina käyttämään antioksidantteja. Kromi ehkäisee myös LDL- kolesterolin kohoamista ja lisäksi se aktivoi glukoosinsiirtäjiä, mikä auttaa pitämään verensokerin ja insuliininerityksen normaaleina (Molecular Endocrinology 2005). Tämä on erittäin tärkeä tieto meille suomalaisille, koska kromin saantimme ravinnosta on vähäisintä maailmassa. Jokainen tarvitsisi (orgaanista) kromia ruoan lisänä pitääkseen veren rasvat ja sokerin kunnossa.

Viime aikoina on käynyt ilmeiseksi, etteivät kehutut kasvisrasvat olekaan niin terveellisiä kuin yleisesti uskotaan. Transrasvat ovat vähintään yhtä vaarallisia sydämelle ja verisuonille kuin tyydytetyt maaeläinrasvat (lue lisää). Transrasvat lisäävät LDL-hiukkasten määrää veressä ja tuottavat pahoja eikosanoideja, jotka aiheuttavat tulehdusta valtimoiden sisäseinämissä.

Oulun yliopiston ja Kansanterveyslaitoksen tutkimus osoitti äskettäin, että yllättäen terveellisenä pidetty ruokavalio – joka sisälsi n. 700 g kasviksia/vrk – lisäsi pahan hapettuneen LDL-kolesterolin pitoisuutta veressä.

Tiesitkö, että magnesium ehkäisee LDL-kolesterolin synteesiä maksassa yhtä hyvin kuin statiinit? Eikä taatusti aiheuta sivuvaikutuksia. Lue raportti

Geenimuunnokset säätävät LDL-kolesterolia ja lääkeherkkyyttä (tai resistenssiä)

Seitsemän avaingeeniä aiheuttaa kolesterolin kohoamisen 40 % tapauksista, eikä suinkaan ruokavalio, ilmenee Nature Genetics -lehdessä (2008) julkaistusta tutkimuksesta.

NPC1L1-geeni säätää proteiinia, joka on välttämätön ravinnon kolesterolin imeytymiselle suolesta vereen. Tätä geeniä on kaikkialla ohutsuolen limakalvolla. Geenin löytyminen voi johtaa uusien kolesterolia alentavien lääkkeiden kehittämiseen. Asiasta raportoi Science-lehti 20.02.2004.

Pcsk9-geenimuunnos vähentää maksan kykyä poistaa verestä pahaa LDL-kolesterolia. Geenimuunnosta on löydetty useista kansakunnista, mm. japanilaisista, norjalaisista ja amerikkalaisista. Aiheesta on useita raportteja PubMedissä. Hakusanaksi Pcsk9.

Eri ihmiset reagoivat eri tavoin lääkkeisiin, esimerkiksi statiineihin. Toisilla lääke alentaa kolesterolia, tosilla ei. Syy lääkkeiden erilaiseen vaikutukseen löytyy geeneistä. Paul Ridker (Brigham and Women's Hospital, Boston) työryhmineen testasi äskettäin pravastatiinin vaikutusta yli 1 500 henkilöllä. Kymmenen kolesterolia tuottavan ja kuljettavan geenin rakenne tutkittiin, jolloin geeneistä löytyi kaksi erilaista muunnosta, jotka säätävät lääkeherkkyyttä. Lue lisää Nature Sciencesta.

On ilmeistä, että geenit säätävät vastaavalla tavalla muidenkin lääkkeiden sekä myös lisäravinteiden vaikutusta eri ihmisiin.

Laboratoriokokeista

Nykyään sydänpotilailta mitataan rutiininomaisesti seerumin kokonaiskolesterolia, LDL- ja HDL-kolesteroleja sekä triglyseridejä. Ne antavat paljon tietoa, mutta eivät kuitenkaan kerro läheskään kaikkea sydäntaudin riskeistä ja ennusteesta, sillä niihin ratkaisevasti vaikuttavia tekijöitä on muitakin.

Viitearvot
  -kokonaiskolesteroli < 5,0 mmol/l
  -LDL-kolesteroli < 3 mmol/l
  -triglyseridit < 2 mmol/l

Rajat ovat keinotekoisia, sopimuksella asettuja. Esimerkiksi triglyseridilukema yli 1,5 mmol/l lisää jo todennäköisesti sydän- ja verisuonitautien vaaraa, kirjoittavat norjalaiset kardiologit tuoreessa katsauksessaan. Lukemat 5–10 mmol/l ovat jo melko tavallisia, he toteavat ja suosittavat omega-3-rasvahappoja ensisijaiseksi hoidoksi. LDL-lukema voi hyvin olla matala henkilöllä, jolla on korkea kokonaiskolesteroli ja korkea triglyseridi. Omega-3-lisän (2 g/vrk) voi odottaa alentavan triglyseridejä 15–60 %. Italialaisessa tutkimuksessa jo 1 g/vrk vähensi merkittävästi kuolemaan johtaneita rytmihäiriöitä, kirjoittaa Norjan Lääkärilehti (marraskuu 2004).

Aikaisemmin LDL:ää ei mitatttu suoraan verestä, vaan lukema saatiin laskemalla moninutkaisella tavalla. Ensin verestä määritettiin kokonaiskolestroli. Sitten saostetttiin pois HDL ja määritettiin uudelleen kolesteroli. Lukeman pienenemä oli yhtä kuin HDL. Nyt LDL- ja HDL-kolesterolille on olemassa omat suorat analyysinsä (Biomed) mm. Bayerin Advia-analysaattorilla. Jossakin saatetaan edelleen käyttää laskentamenetelmääkin.

Kolesterolin lisäksi veressä on muita rasvoja, joista tärkein on triglyseridi. Se määritetään verestä, lukema jaetaan 2,2:lla ja vähennetään saostuksen jälkeisestä kolesteroliarvosta, jolloin saadaan LDL. Jos triglyseridi on korkea (yli 4 mmol/l), on laskutapa liian epätarkka. Kokonaiskolesteroli ei kuvaa terveysriskiä. Kohonneen triglyseridin saa helposti laskemaan etyyliesteröidyllä kalaöljyllä (päiväannokseksi suositellaan 4 grammaa tähän tarkoitukseen).

Tiesitkö, että HDL-kolesterolin laatu vaihtelee sen mukaan mitä olet syönyt ennen verikokeen ottoa? Tyydytettyjä rasvoja sisältävä ruokavalio heikentää HDL.n kykyä ehkäistä tulehdusta (inflammaatiota), joka on valtimon kovetustaudissa keskeinen syytekijä (lue lisää). Pelkkä laboratorion antama lukema ei siis kerrokaan niin paljoa kuin yleisesti luullaan.

Edellä mainittujen keinotekoisesti asetettujen rajojen noudattaminen merkitsisi sitä, että yli 90 % 50 vuotta täyttäneistä ihmisistä joutuisi loppuikänsä syömään kolesterolia ja/tai verenpainetta alentavia lääkkeitä. Minulle määrättiin kolesterolilääkkeet loppuiäksi. Siinä on se hyvä puoli, ettei nyt enää tarvitse välittää siitä mitä syö. Nyt saan syödä makkaroita ja muuta rasvaa vapaasti, sanoi minulle äsken eräs golfkaverini - muuten ihan fiksu mies. Taidatkos tuon sen selkeämmin sanoa.

Joulukuun (2004) Norjan Lääkärilehti kirjoittaa samasta aiheesta otsikolla Medikalisering uten grenser (Rajatonta medikalisoitumista): Uusimpien sydän- ja verisuonitautien hoitosuositusten mukaan 90 % yli 50-vuotiaasta väestöstä tarvitsee lääkitystä. On aika tulla järkiinsä (Det er tid for besinnelse.)

Eurooppalaisten hoitosuositusten perusteella pitäisi lähes kaikkien 50 vuotta täyttäneiden ihmisten syödä verenpainetta tai kolesterolia alentavia lääkkeitä tai molempia. Kuva on Norjan lääkärilehdestä, joka pitää suosituksia järjettöminä.

Talvella saadaan korkeampia kolesterolilukemia kuin kesällä. Lukemat eivät ole muutoinkaan yksiselitteisiä, sillä kolesteroli ahtauttaa ja jäykistää verisuonia vain hapettuneessa muodossaan. Hapettumaton kolesteroli on inerttiä eli vaikutuksetonta (verisuonten seinämien kovetusta ajatellen). Hapettumista voidaan ehkäistä antioksidanteilla, esimerkiksi karnosiinilla. HYKSin kardiologit ja neurologit ovat alkaneet mitata potilaittensa veren homokysteiiniä, josta saadaan paljon hyödyllistä tietoa taudin ennusteesta. Jos lukema on koholla, potilaille annetaan foolihappoa ja B6- ja B12-vitamiineja.

Triglyserideistä

Jos nämä veren rasvat ovat koholla, tarvitaan pysyvä elintapojen muutos. Siihen kuuluu mm. säännöllinen kuntoliikunta ja ruokavalio, jossa hiilihydraattien osuus kokonaiskaloreista rajoitetaan 50–60 %:iin. Tässä asiassa auttaa mm. Kilo-Stop, joka estää tehokkaasti niopeiden hiilihydraattien imeytymistä vereen. Toiseksi suosittelen E-EPAa tai E-EPAn ja E-DHA:n yhdistemää. Ne ehkäisevät hiilihydrarrttien muuttumista triglyserideiksi maksassa, jolloin myös pitoisudet veressä vähenevät.

src=http://www.biovita.fi/uusi/uploads/Lovaza_trigly.jpg

Etyyliesteröity kalaöljy (E-EPA + E-DHA) alentaa triglyseridiä keskimäärin 45 %. Silloin sydän- ja verisuonitautien riski vähenee merkittävästi.

Kaikki mitä olet aina halunnut tietää triglyserideistä

Kylomikronien jätepartikkelit RLP-kolesteroli ja RLP-triglyseridi

Viime aikoina on alettu tutkia veressä kiertäviä kolesterolin ja triglyseridien lipoproteiinijäännöksiä (Remnant-like particles) eli RLP. Ne ovat vahvasti aterogeenisia eli ne jäykistävät ja ahtauttavat valtimoita. Näitä lipoproteiineja pidetään nyt perinteisistä riskitekijöistä (mm. kolesterolista) riippumattomina, uusina sydän- ja verisuonitautien riskitekijöinä. Niitä voidaan mitata verinäytteestä ultrasentrifuugikäsittelyn jälkeen keskitiiviinä lipoproteiineina (intermediate density lipoproteins IDL). Tällainen tutkimus ei ole vielä rutiinia kliinisissä laboratorioissa, eivätkä potilaat ja muut maallikot yleensä ole kuulleetkaan tällaisista vaarallisista veren rasvoista. Suomen Sydänliitto ei vielä edes mainitse RLP-lipoproteiineja nettisivuillaan.

RLP-pitoisuus on usein kohonnut henkilöillä, joilla on
insuliiniresistenssi
metabolinen oireyhtymä
diabetes
sepelvaltimotauti
kohonnut triglyseridi.

Nämä uudet havainnot selittävät sitä, miksi diabeetikko sairastuu ja kuolee muita useammin sydän- ja verisuonitauteihin. Diabeetikon kannattaa siis syödä antioksidantteja (etenkin karnosiinia) ja kalaöljyä (E-EPAa) .

Framinghamin tutkimuksen mukaan RLP on sepelvaltimotaudin itsenäinen riskitekijä, joka ennustaa erityisen hyvin naisten sepelvaltimotautia. Eräät kolesterolia alentavat lääkkeet ja kalaöljyn EPA-rasvahappo vähentävät verestä pahoja RLP-hiukkasia.

Nykykäsityksen mukaan valtimonkovetustauti on pohjimmaltaan tulehdustauti, jonka syntyyn ja kehitykseen vaikuttavat monet muutkin tekijät kuin veren rasvat. Tulehdusta osoittavat veren C-reaktiivinen proteiini (CRP) ja leptiini kuvastavat paremmin sydäntautiriskiä kuin kolesteroli. Seleenientsyymin, glutationiperoksidaasin, vähäinen aktiviteetti on niinikään itsenäinen riskitekijä. Riskiä voidaan siis pienentää ottamalla ruuan lisänä seleeniä.

Jätepartikkelit

Englanninkielessä käytetään nimitystä remnant, joka on suomeksi jäänne, jäännös, jäte. Kylomikronien ´jätepartikkeli´ on lipoproteiinin aineenvaihdunnan tuote, jota muodostuu kun VLDL ja kylomikroonit muuttuvat koostumukseltaan (entsyymien ja siirtäjäproteiinien vaikutuksesta).

Kylomikronit puolestaan ovat ovat triasyyliglesolia sisältäviä lipoproteiinipartikkeleita, jotka VLDL:n tavoin kuljettavat veressä triasyyliglyseroleja. Kylomikronit kuljettavat ravinnosta vereen imeytyneitä lipidejä, kun taas VLDL kuljettaa elimistössä syntyneitä lipidejä.

Kuva esittää lipoproteiinien kulkua ja aineenvaihduntaa

Viitteitä:

Jacobson TA. Secondary prevention of coronary artery disease with omega-3 Fatty acids. Am J Cardiol. 2006;98(4 Suppl 1):61-70 [PubMed]
Pejic RN, Lee DT. Hypertriglyceridemia. The Journal of the American Board of Family Medicine 19:310-316 (2006) [Free Full Text]
Loscalzo J: Ozone — From Environmental Pollutant to Atherogenic Determinant. New England Journal of Medicine 2004;350 (8):834-835.
The statin wars: why AstraZeneca must retreat. Editorial. The Lancet 24.10.2003
McNamara JR, Shah PK, Nakajima K, et al. Remnant-like particle (RLP) cholesterol is an independent cardiovascular disease risk factor in women: results from the Framingham Heart Study. Atherosclerosis. 2001;154(1):229-36 [PubMed].
Jialala I, Devaraj S. Remnant Lipoproteins: Measurement and Clinical Significance (Editorial) Clinical Chemistry. 2002;48:217-219. [Full Text]
Comprehensive or Emerging Lipid Tests. Cholesterol-Tetsts NEWSLETTER Vol 7 Mar 2002
Schaefer EJ, McNamara, JR, Shah PK, et al.Elevated Remnant-Like Particle Cholesterol and Triglyceride Levels in Diabetic Men and Women in the Framingham Offspring Study Diabetes Care, 2002; 25(6): 989 - 994. [PubMed]


©2020 hanaa...132 - suntuubi.com