Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

eli historia tieteenalana on ennen kaikkea kirjoitettuihin lähteisiin perustuvaa ihmisten menneisyyden tutkimusta. Siten historiallinen aika alkaa kirjoitustaidon keksimisestä. Aikaa ennen kirjoitustaitoa kutsutaan vastaavasti esihistorialliseksi ajaksi. Esihistoriallista aikaa tutkivista tieteistä keskeisin on arkeologia eli muinaistutkimus.

Historiantutkimuksessa käytettävä lähdeaineisto on laajaa. Tutkimus pyritään perustamaan tutkittavien tapahtumien yhteydessä syntyneisiin teksteihin (ns. jäänteet) tai mahdollisimman varhaisiin, luotettavina pidettyihin aihepiiriä koskeviin kertomuksiin. Tutkimusta voidaan tehdä käyttäen kirjoitettuja tai painettuja tekstejä, haastatteluja, arkeologisia löytöjä, valokuvia, muita erilaisia taideteoksia sekä myös kansanperinnettä apuna käyttäen. Näitä käyttäen historiantutkija pyrkii lähdekritiikkiä käyttäen laatimaan itseään kiinnostavasta aiheesta kertomuksen, joka pyrkii rekonstruimaan sen, mitä menneisyydessä todella tapahtui tai ajateltiin.

Historiatieteen vaikein ongelmana on se, että kirjoitetut tekstit säilyvät vain hyvin rajallisen ajan, johtuen siitä, että esimerkiksi papyrus tai paperi haurastuvat, ja tekstit joko katoavat tai muuttuvat hyvin epäselviksi historiallisesti varsin lyhyen ajan kuluessa.

Akateemiselle tieteelle tyypillisesti historiantutkimuksessa ovat eri aikoina vallinneet ja tutkimusta ohjanneet erilaiset suuntaukset, koulukunnat, akateemisen kirjoittamisen käytännöt, kiinnostuksen kohteet sekä yhteiskuntaa koskevat käsitykset. Siten aikasidonnaisuus on tyypillistä historiantutkimukselle (ja -kirjoitukselle); jokaisen sukupolven sanotaankin kirjoittavan historian uudelleen. Historiantutkimuksen aikasidonnaisuus johtuu osaksi myös siitä, että jälkikäteen tiedämme mitä tuli tapahtumaan.

Toisaalta myös poliittista keskustelua hallitsevat näkökulmat vaikuttavat helposti siihen kuvaan, minkä tutkija muodostaa menneisyydestä. Suomen historian osalta tämä näkyy erityisen selvästi vuotta 1918 ja toista maailmansotaa koskevissa tutkimuksissa. Ajallinen etäisyys sinällään ei tee aiheesta "epäpoliittista" - jos historiantutkimus sitä koskaan voi ollakaan: onkin esitetty, ettei ns. neutraalia, objektiivista ja epäpoliittista näkökulmaa ole olemassakaan. Tämän näkemyksen mukaan kaikki menneisyyttä koskevat kertomukset laaditaan jostain näkökulmasta käsin.

Historiantutkimus voidaan jakaa eri aloihin paitsi tutkittavan ajan ja paikan mukaan, myös näkökulman mukaisesti. Tällaisia historiantutkimuksen aloja ovat esimerkiksi sosiaalihistoria, kulttuurihistoria, aatehistoria, oppihistoria, taloushistoria, sivilisaatiohistoria, oikeushistoria, kirkkohistoria, poliittinen historia ja sotahistoria. Väljästi sosiaali- ja kulttuurihistorian alle sijoittuvat myös sellaiset melko uudet historiantutkimuksen alueet kuin mikrohistoria, naishistoria, perhehistoria ja sukupuolihistoria. Sen sijaan kirjallisuushistoria ja taidehistoria sekä useat yhteiskuntatieteelliset alat ovat historiantutkimuksen kannalta lähitieteitä.

Ihmisen historia on vain pieni siivu maapallon historiaa ja elämän kehitystä. Ihmisen varhainen historia voidaan jakaa esimerkiksi kivikauteen, pronssikauteen ja rautakauteen käyttöön otettujen metallien perusteella. Eri alueilla näiden periodien kronologia poikkeaa toisistaan.

Historia ja yhteiskuntaoppi / Historia och samhällslära / History and civics (kaikki,ak,yk,lu)

nykyaika - ajankohtaista / nutiden - aktuellt / the present - current affairs

Demokratia ja hyvinvointivaltio [audio][video]
Ylen tuottamaa materiaalia.

Euroopan Unioni
EU esittelee toimintaansa useilla kielillä.

Historian, kansalaistaidon ja yhteiskuntatuntemuksen testi [paikallinen]
Testaa yleissivistystäsi!

Maailma numeroina ja muita teemapalveluita
Tilastokeskuksen excel tiedostoja maailman eri aloilta.

Suhteellinen vaalitapa [paikallinen]
Suhteellisen vaalitavan etenemisvaiheet.

Suomi.fi - Tie julkisiin palveluihin
Valtioneuvoston julkaisu kansalaisen tarpeisiin.

Suomi 90 vuotta - linkkejä

Agricolalle patsas Turkuun
Olympiavuonna 1952 paljastettiin kansallispyhäkkömme Turun tuomiokirkon edessä Mikael Agricolan patsas.

Ensimmäinen presidentti
Suomen tasavallan ensimmäinen presidentti K. J. Ståhlberg valittiin virkaansa heinäkuussa 1919. Suomesta tuli tasavalta.

Itsenäistyminen
Tehtäviä oppilaille.

Itsenäisyyspäivä
Suomen itsenäisyyspäivää vietetään 6. joulukuuta. Juhlinta ajoittuu päivään, jolloin eduskunta hyväksyi itsenäisyysjulistuksen.

Lista över Finlands statsöverhuvuden
Finland är sedan 1919 en republik och statschefen kallas president. För vidare information om presidentens ämbete och konstitutionella roll, se Finlands president. (Wikipedia)

ME! Suomi 90 Finland
Valtioneuvoston kanslian tuottamat sivut.

Presidentit
Suomen presidentit

Seitsemän veljestä
Tutustu suomalaisen kirjallisuuden suurimman klassikon, Aleksis Kiven, Seitsemän veljestä -romaaniin August Ahlqvistin matkassa.

Suomen historiaa ja ajankohtaista faktaa
Suomen tasavalta eli Suomi (ruots. Republiken Finland, Finland) on valtio Pohjois-Euroopassa Itämeren rannalla. (Wikipedia)

Suomen itsenäistyminen
Suomen itsenäistyminen ja itsenäistymisjulistus, historiaa (Wikipedia).

Suomen itsenäisyyspäivä
Suomen itsenäisyyspäivä - historiaa ja perinteitä (Wikipedia)

Suuret suomalaiset
Kevään nimeämisäänestyksen ehdokaslista. Kuka onkaan kaikkien aikojen suurin suomalainen?

Turku - maamme vanhin kaupunki
Turku oli Suomen pääkaupunki Ruotsin vallan aikana. Nykyisin Turku tunnetaan etenkin joulurauhan julistuksestaan.

Ulkovallatkin tunnustavat Suomen itsenäisyyden
Suomen itsenäisyys - kriittiset päivät

Suomen historia / Finlands historia / history of Finland

30-luvun pula-aika
Oulun kaupungin ja Pohjois-Pohjanmaan museon tekemä opetuspaketti.

Aarre Espoossa
Seikkaile keskiajan Espoossa ja ratkaise pelin arvoitus.

Aboa Vetus - Vanha Turku
Turun historiaa 1300- luvulta nykypäivään - sisältää myös multimediaa

Agricola, Suomen historiaverkko
Agricola on yliopistojen historian laitosten, arkistojen, seurojen, museoiden ja kirjastojen yhteishanke.

Elämää Turussa Herran vuonna 1300 [paikallinen]
Kalenterikuvat havainnollistavat arkiaskareita.

Hämeen härkätie
Kehtolaulusta tuttu Hämeen Härkätie on Suomen varhaishistorian merkittävin tie. Hämäläistä korpea ja varsinaissuomalaista jokimaisemaa halkovaa reittiä käyttivät niin kauppiaat, pyhiinvaeltajat kuin kuninkaatkin - ensimmäisen kerran jo viikinkiaikoina, yli tuhat vuotta sitten.

Kansalaissota, luokkasota, vapaussota, sisällissota, punakapina
1918 kansalaissodan kuvia

Kansallisbiografia
Kansallisbiografia on ainutlaatuinen ja värikäs kokoelma Suomen historiaan vaikuttaneiden ihmisten pienoiselämäkertoja. Verkossa on nyt 4 200 elämäkerta-artikkelia. Artikkelien tiivistelmät sekä 100 esimerkkiartikkelia ovat kaikkien vapaasti luettavissa.

Kotirintaman arkea
Talvisota, jatkosota, säännöstely .. Oulun perspektiivistä Pohjois-Pohjanmaan museon ja Opetushallituksen yhteistyötä.

Käynti Turun linnassa
Turun linnan historiallinen esittely vuosikymmenien takaa.

Lapsuuden sadat kuvat
Koulu-tv:n Lapsuuden sadat kuvat -ohjelmasarjaan liittyvät sivut joilla on tehtäviä oppilaille. Sarjassa pohditaan miten lasten ja nuorten arkityöt, harrastukset, elinympäristö ja kouluolot ovat muuttuneet sadan vuoden aikana Suomessa.

Liedon vanhalinna
Liedon Vanhalinnan arvokas tilakokonaisuus kuuluu Turun Yliopistosäätiölle. Vanhalinna on historiallinen mutta nykyaikainen museo.
Sivustossa mm.
- Opetusaineisto
- Arkeologiapolku
- Ohjeita opettajalle

Mannerheim Suomen historiassa
Tietoa Mannerheimin taustasta, elämästä ja urasta - erikoisaiheina mm. päiväkäskyt, valokuvia, aikalaishaastatteluja ja elokuvamateriaalia Helsingin Suomalainen Klubi ylläpitää sivustoa.

Mittojen muuntaja
Listalta löytyvät lähinnä tärkeimmät Suomessa 1600-luvulta 1800-luvulle käytetyt mittayksiköt. Tätä varhemmin - ja osittain vielä 1600-luvun alussakin - mitat vaihtelivat paikallisesti varsin paljon.

Nautelankosken virtuaalimuseo
Sivuilta löydät tällä hetkellä tieto, kuva- ja tehtäväpaketit esihistoriasta ja myllytoiminnan historiasta paikallisesta näkökulmasta katsottuna (Nautelankosken museo, Lieto)

Noitaoikeudenkäyntejä 1500- ja 1600-luvulla Suomessa
Sivut perustuva varatuomari Timo Kervisen ja FT Marko Nenosen tekemin tutkimuksiin.

Nuijasota
Nuijasota liittyy yhtenä vaiheena Vaasa-suvun jäsenten keskinäisiin taisteluihin herruudesta Ruotsin valtakunnassa. Juhana III:n kuoleman jälkeen 1592 taistelun päätekijöitä olivat Juhanan poika Sigismund, joka oli sekä Ruotsin että Puolan kuningas, ja hänen setänsä herttua Kaarle.

Olavinlinna.net
Savonlinnan normaalikoulun toteuttama tietopaketti Olavinlinnasta.

Piispa Henrikin tulo Taivassaloon [paikallinen]
Projektista Tiimalasi

Retki Wanhaan Turkuun [paikallinen]
Turkulaisen luokanopettajan, Tuire Mannevaaran tekemät sivut: "WWW-sivut antavat tietoa Suomen vanhimman kaupungin historiasta. Ne on suunniteltu ala-asteikäisen oppijan käyttöön, joka harjoittelee itsenäistä tiedonhakua verkosta. Jokainen voi valita kiinnostavimmat kohteet ja halutessaan hakea lisätietoja linkeistä. Tietojaan voi myös testata ja retkensä lopuksi tulostaa itselleen kunniakirjan. Elämyksiä ja kiireetöntä matkaa!"

Sotalapsen tarina
Koulu-tv:n Sotalapsen tarina- ohjelmasarjaan liittyvät sivut joilla on tehtäviä ja pohdittavaa oppilaille. Näytelmän muotoon rakennettu kaksiosainen sarja kertoo perheen tarinan ja seuraa sen lapsien elämää sotalapsina vuosina 1939-1945.

Suomen historian käännekohtia 1809 - nykyaikaan [audio][video]
Ylen tuottamaa etälukiomateriaalia.

Suomen historian tapahtumia, dokumentteja ja artikkeleita.
Kalenterit, aikajanat ja kronologiat.

Suomen kansallismuseo
Suomen muinaishistorian opetuspaketteja.

Suomen keskiaika -tietoiskut [paikallinen]
Aiheita ja lähdemateriaalia tietoiskujen tekijöille.

Suomen lipun historia
Sisältää useita artikkeleita Suomen ja lipun syntyvaiheista.

Suomen tasavallan presidentit
Tasavallan presidentin kanslian tietoa presidenteistämme kautta aikojen.

Suomen toukokuussa 1918 vahvistettu lippu
Mannerheimin vaiheita valokuvin.

Suomenlinna
Suomenlinnan historia ja nykypäivä sisältää myös kuvia.

Tietoja, tuntemuksia Suomen historiasta
Etälukiomateriaalia, jossa oppilaat ovat olleet keskeisesti mukana.

Turun Maakuntamuseo
Tästä linkistä tavoittaa helposti muitakin Turun museoita.

Turun historia - kivikaudesta Turun paloon [video][paikallinen]
Video esittelee Turun historian keskeisimmät vaiheet rautakauden Koroisista Turun paloon vuonna 1827.

Uuno Laukan kuva-arkisto 1930-luvulla
Kuvat ovat pääasiassa Oulussa kuvattuja maisemakuvia sekä kuvia erilaisista tapahtumista. Kokoelma sisältää myös rintamalla otettuja kuvia. Pohjois-Pohjanmaan museon verkkonäyttely

Veteraanien perintö
Koko Suomen historia. Sodat. Muista etsiä koulultasi vastaava romppu!

Suomi - muinaissuomi / forntida Finland / ancient Finland

Elävä kivikausi
"Arctinet"-työnimen saanut hanke käsittelee suomalaista arktista kulttuuria ja osaamista. Projektin tarkoituksena on olla yliopistojen ja valtion tutkimuslaitosten sisältötuotannon kokeiluhanke. Rahoittajana hankkeessa on ollut opetusministeriö ja tuottajana opetusministeriön omistama CSC - Tieteellinen laskenta Oy.

Jääkauden jäljet [paikallinen]
Pääsääntöisesti ympäristö- ja luonnotietoon soveltuva multimediaesitys jääkaudesta. Sivuaa myös hieman historiaa.

Keski-Suomen esihistoria
Esittelee Suomen esihistoriaa monipuolisesti sekä kuvin että tekstein.

Kivikaudelta rautakaudelle [paikallinen]
Sanaristikko Suomen kivi-, pronssi- ja rautakausista.

Kivikausi
Museovirasto, Suomen kansallismuseo

Suomen esihistorian opetuspaketti
Suomen esihistorian opetuspaketti on tarkoitettu sekä peruskoulujen että lukioiden opettajille käytettäväksi Suomen esihistorian opetuksen tukena ja oheisaineistona sekä museokäyntien valmistelua varten. Teksti pohjautuu Suomen kansallismuseon  esihistorian perusnäyttelyyn.

Suomen kalliomaalaukset
Selkeä esittely suomalaisista kalliomaaluksista.

Suomi Ruotsin vallan alla / Finland under svensk makt / Finland under Swedish rule

Ajankohtainen Armfelt
Rainer Knapas, artikkeli Tieteessä tapahtuu lehden verkkoversiossa.

Arkkipiispan viran historia
Piispa Henrik saapui Suomeen noin 1157 järjestämään täällä jo virinnyttä kirkollista elämää. Marttyyrikuoleman kärsinyt piispa Henrik haudattiin Nousiaisiin, Suomen lähetyshiippakunnan ensimmäiseen keskukseen. Paavin kirje vuodelta 1259 puhuu ensimmäistä kertaa Turun piispasta (episcopus Aboensis). Aikaisempia piispoja kutsuttiin Suomen piispoiksi.

Historiakierros Helsingin keskustassa
Tee kierros pääkaupungin menneisyydessä!

Keskiaikaiset kivikirkot Turun seudulla
Katolinen kristinusko vakiinnutti asemansa Lounais-Suomessa 1100-luvulla. Katolisen kirkon keskuspaikka oli Turku, jossa oli piispanistuin, tuomiokirkko ja tuomiokapituli

Kolmikymmenvuotinen sota [paikallinen]
Ruotsi-Suomen sotilas ja aikakauden ihminen: Sisältö ja testikysymyksiä.

Kuusiston linnan historiaa
Museoviraston sivustoa.

Pyhä Birgitta
Ruotsin koululaitoksen vaalimaa yhteistä historiaa nykyajassa oppilaiden tekemänä. Ruotsinkielinen.

Ruotsi menettää suurvalta-asemansa [paikallinen]
Itsearviointitehtävä

Sadan vuoden sotatie [paikallinen]
Tietoa Ruotsin suurvaltakaudesta ja HotPot-monivalintatehtävät tietojen tarkistukseen.

Sanaristikko Suomen 1500-luvusta [paikallinen]
Aihe on nuijasota.

Suomen keskiaikaiset kivikirkot ja sinettejä
Uusimman tutkimuksen mukaan (Markus Hiekkanen) keskiajalla Suomeen rakennettiin 103 kivikirkkoa tai sellaisen osaa. Eräät näistä jäivät tosin kesken tai niistä saatiin pystyyn vain kivinen sakaristo. Vanhimmat kirkot rakennettiin 1200-luvulla Ahvenanmaalle.

Suomen oloja 1600-1700 luvulla
Elvi ja Pauli Lappalaisen sukuseura r.y. on tuottanut laajan aineiston Suomen historiasta.

Turku ja Kalmarin unioni [paikallinen]
Kuvakooste Turun maakuntamuseon näyttelystä Heräävä leijona Turun linnassa.

Suomi Venäjän yhteydessä / Finland under rysk makt / Finland under Russian rule

Historia Napoleonista nykypäivään
Horisontti-oppikirjan oheislukemistoa internetissä.

Suomi - historialliset kartat / historiska kartor över Finland / historical maps of Finland

Kuninkaantie
Kuninkaantie 2000 Kulttuuriperintöprojekti on eri tasoisten oppilaitosten yhteisprojekti.

Merenkulkuhallituksen karttakokoelmasta 1757
Russian Cartography of The Baltic Sea: The Eighteenth Century (Helsinki University Library)

Suomen karttakuvan kehitys
Tieteessä tapahtuu, artikkeli.

maailman historia / världshistoria / world history

Amerikkalaisia postereita toisen maailmansodan aikaan
Designed to build morale and to urge citizens to contribute their part to the war effort, posters were a vital communication medium, as well as an important art form, during the Second World War.

Ensimmäinen maailmansota
Posterikuvaukset on koottu eri osapuolten tuntemuksista. Laaja sivusto tarjoaa erilaisia lähestymistapoja sota-aikaan.

Forum
Historiaan ja yhteiskuntaan liittyviä tehtäviä oppikirjan sivuilla.

Historian tuulet
Oppikirjasarjan sivuilla lukemista ja tekemistä 5. ja 6. luokkalaisille.

History of Money from Ancient Times to the Present Day
Erikoinen lähestyminen historiaan maksuvälineen avulla. Davies Glyn on tehnyt kirjan, jonka weppisivusto on sekin laaja mutta helppo lähestyä ongelmakeskeisellä tavalla: Aika-akselia seuraamalla voi etsiä rahan arvoista luettavaa mielenkiintoisella tavalla esitettynä. Maailman aina Euroopan unioniin liittyvät taloskysymykset löytyvät myös tarkkaan eriteltynä.

Hyperhistory On Line
Maailmanhistoriaa esimerkiksi aikajanaksi kutistettuna. Sivut aukeavat hitaanlaisesti ja kuormittavat verkkoa mutta sisältöäkin on runsaasti.

Interaktiivisia tehtäviä - Birmingham Museum & Art Gallery for Kids
Muinainen Egypti, Kreikka, Rooman valtakunta, Viktoriaaninen aika, Toinen maailmansota.
Art Gallery sekä museoiden esittely interaktiivin tehtävin.
Kauniisti kuvitettu.

Karttoja keskitetysti [paikallinen]
Perry-Castañeda kirjaston nykyiset ja historialliset kartat ympäri maailman

Siirtolaisten jalanjäljissä läpi Amerikan [paikallinen]
Karttasivu Aloita matkasi läpi Amerikan mantereen kulkemalla jalanjälkiä pitkin jokaisen linkin kautta itärannikolta New Yorkista Kaliforniaan, länsirannikolle.

Egypti / Egypten / Egypt

Egyptian Antiquities
Louvreen kerättyä Egyptin antiikin taideaineistoa.

Egyptin yhteiskunta [paikallinen]
Kirjoita yhteiskuntaluokat ylhäisimmästä alhaiseen.

Egyptiristikko [paikallinen]
Sanaristikko muinaiseen Egyptiin liittyen.

Life in Ancient Egypt
Elämää antiikin Egyptissä. Monipuolinen kooste.

Ramses ja pojat Kuninkaiden laaksossa
Mia Rikala, artikkeli Tieteessä tapahtuu lehden verkkoversiossa

The Orion Mystery
Over the past 200 years great advances have been made in our understanding of ancient Egyptian culture. From knowing virtually nothing we have now reached a stage where we are able to translate directly from hieroglyphs.

Tutankhamun: Anatomy of an Excavation
Tieteellisen tarkka luettelo ja kuva-albumi Tutankhamonin haudan sisällöstä.

Kreikka / Grekland / Greece

Ancient Arcade - Interaktiivinen
Yhdistä hahmo ja symboli. Hahmoina esim Zeus, Dionysos.
Järjestä syntynyt kuvataulu haluamaasi järjestykseen.

Antiikin Kreikka
Koulu-tv:n Antiikin Kreikka- televisiosarjaan liittyvät sivut joilla tehtäviä oppilaille. Sarja käsittelee Kreikan historian keskeisiä aiheita: jumalia, temppeleitä, kreikkalaista kulttuuriperintöä, maataloutta ja kauppaa sekä jokapäiväistä elämää.

Antiikin Kreikka 1 [paikallinen]
20 kohtaa sisältävä monivalintatehtävä antiikin Kreikasta.

Antiikin Kreikka 2 [paikallinen]
Yhdistelytehtävä Kreikan henkilöistä ja termeistä.

Art and Archaeology
Taiteeseen ja arkkitehtuuriin liittyvä kuva-arkisto, mm. antiikin Kreikka

Ateena ja sen demokratia [paikallinen]
Itsearviointitehtävä

Greek, Etruscan and Roman Antiquities
Louvreen kerättyä antiikin taidetta.

Helleenit [paikallinen]
Itsearviointitehtävä

Kreikan jumaltarusto [paikallinen]
Itsearviointitehtävä ja myös opiksi.

Odysseus
Koulu-tv:n Odysseus -ohjelmasarjaan liityvät sivut joilla on Odysseuksen retkeen liittyviä tehtäviä oppilaille.

Rooma / Rom / Rome

Antiikin Rooma [paikallinen]
Monivalintatehtävä.

Antiikin Rooma
Savonlinnan normaalikoulussa toteutettu tietopaketti antiikin Roomasta.

Antiikin historiaa vanhojen opetuskuvataulujen kertomana [paikallinen]
Puolalanmäen lukion antiikin historian syventävän kurssin oppilastöitä

Collapse of the Roman Empire - The End of the Empire - Interactive
A diamond ranking activity suitable for use as a group with your classroom whiteboard.

Invasion of Britain - Interactive
Why Come to Britain?
A diamond ranking activity suitable for use as a group with your classroom whiteboard.

Muinaisia formulakuskeja ja huliganismia - kilpa-ajot Konstantinopolin hippodromilla
Tieteessä tapahtuu, artikkeli.

Oppilastöitä antiikista [paikallinen]
Antiikin historian syventävän kurssin yhteydessä tehtyjä oppilaiden lukuraportteja romaaneista, joiden aiheena on ollut antiikin historia.

Rome Resources
Arkisto Rooman valtakuntaan liittyvistä artikkeleista.

The Roman Empiore - Interaktiivinen kartta
Sijoita maiden nimet karttaan.

Tribes and Romans in Northern Britain
Reticulum
Life in The North of England During the Roman Period.

Vanhoja esineitä - Guess what?
Arvaa mitä esineet ovat ja lue selitys.
Englanniksi.

kaukomaat / fjärran länder / distant countries

Aasia - kohti vuotta 2015
Tarkastellaan kuuden Aasian maan esimerkkien valossa, kuinka
koulutus, naisten asema tai kansainvälinen kauppa vaikuttavat kehitykseen
ja miksi tapahtumat maapallon toisella laidalla koskettavat myös suomalaisia.
YK:n vuosituhattavoitteet toimivat kehikkona pohdittaessa mistä kehityksen mittaamisessa on kyse.
Aineiston on tuottanut YK:n kehitysohjelman UNDP:n Pohjoismaiden toimisto
yhteistyössä Opetushallituksen ja ulkoministeriön kanssa, ja se hyödyntää myös
Suomen YK-liiton vuosituhattavoitteita käsitteleviä verkkomateriaaleja.

Amerikan presidentit ja heidän vaimonsa
Kuva-aineistoa ja artikkeleita myös sisällissodasta

Eteläisen Afrikan kulttuurin ja esineistön näyttely [paikallinen]
Puolalanmäen lukiossa järjestettiin keväällä 1999 Eteläisen Afrikan kirjallisuus ja kulttuurikurssi. Kurssin opettajina äidinkielen lehtori Kaija Ryömä ja historian lehtori Jouko Lahtero

Japanilaisen kulttuurin ja esineistön näyttely [paikallinen]
Japanin kirjallisuuden ja kulttuurin kurssi toteutettiin keväällä 1998 Puolalanmäen lukiossa. Äidinkielen lehtori Kaija Ryömä ja historian lehtori Jouko Lahtero toimivat yhteistyössä. Kurssin päätteeksi järjestettiin koulun tiloihin oheinen esineistönäyttely.

Lähi-Itä ja Pohjois-Afrikka
Historiaa ja kulttuuria, toimittajana arab.net

National Archive
Yhdysvaltain kansallisarkiston virtuaalinäyttelyt sisältävät mm. Titanicin kohtaloon liittyviä asiakirjoja, John F. Kennedyn puheen Berliinissä ym. Amerikan lähihistoriaa.

Oriental Antiquities Islamic Art
Louvreen kerättyä islaminuskoisen alueen antiikin taidetta.

Pohjois-Amerikan (USA:n) historiaa noin vuodelta 1600 vuoteen 1913.
Löytyy monia viittauksia ja linkkejä alkuperäisteksteihin, mm. asiakirjaan Declaration of Independence.

löytöretkien aika / upptäcktsfärdernas tid / the age of discovery

Kolumbus löytää Amerikan
1492: AN ONGOING VOYAGE Amerikan historian näyttely Washingtonissa, Kongressin kirjastossa: Kirjoituksin ja kuvin tehdään selkoa ajasta ennen ja jälkeen löytöretken Amerikan alkuperäiskansan silmin ennen eurooppalaisten tuloa. Kuvataan myös Välimeren maita ja itse Kolumbusta henkilönä.

Euroopan historiaa / Europas historia / history of Europe

1930-luku - Interaktiivinen sivusto
Kuvia senaikaisista tavaroista, tietoa elämästä ym.
Englantia.
Excellent mini-site exploring life in 30s in NE England.
Lots of info on family life, with object imagery.

A Monk in Medieval York - Life as a Monk - Interaktiivinen sivu [audio]
St Mary's Abbey in York was one of the most powerful and wealthy in the North of England.
It owned land across the country and its monks occupied the site from its foundation in the 1080s to its destruction by Henry VIII in 1539. Find out more about Medieval Life as a monk.

Antiikin aika
Www-tietopaketti historiaan, taidehistoriaan ja elämänkatsomustietoon.

Evacuation - Game
Mitä tavaroita on otettava mukaan? Tietoa tavaroista.

Ihmisiä keskiajalla [paikallinen]
Otavan materiaalia TOP-keskuksen Tiimalasiprojektissa

Ikonitaide historian näkökulmasta [paikallinen]
Historian lehtori Jouko Lahtero esittelee monivuotista harrastustaan kuvin ja sanoin.

Kertaustehtäviä: Testaa tietosi luokkien 5 - 6 historian oppisisällöissä [paikallinen]
HotPot-itseopiskelutehtäviä perustuen lähinnä Horisontti kirjaan. Sisältää niin Suomen kuin muunkin Euroopan historiaa.Mittaa osaamista koko "ala-asteen" kurssin osalta.

Keskiaika
Keskiaika jaetaan kolmeen jaksoon: varhaiskeskiaika (500-1000), sydänkeskiaika (1000-1300) ja myöhäiskeskiaika (1300-1500.

Keskiaika -Tiimalasi [paikallinen]
Ensimmäisen vuosituhannen kynnyksellä tulivat tuulimyllyt Eurooppaan. Nyt vuoden 2000 paikkeilla tietokone on tehnyt vastaavan läpimurron. Historia toistaa itseään, ja tähän tosiasiaan tartutaan oppilaita aktivoitaessa. Vertailut ovat kuvitteellisia, piirroksien tai historiallisten näytelmien keinoin visualisoituja, mutta museohenkilöstön ja opettajien vankka asiantuntijuus on suunnittelun taustalla. Tavoitteena on saada pysyvää, mutta jatkossakin muuttuvaa nykyaikaista ja luotettavaa oppimateriaalia koulujen käyttöön.

Liettua
Liettuan ystävät ry:llä on aineistoa Liettuan historiasta.

Pukujen historiaa kuvina
Vanhan saksalaisen kirjan kuvitusta antiikin ajoilta noin 1800-luvun aikakauden muotivaatteisiin.

Renessanssi
Tietopaketti renessanssista.

Ristiretket - kaksi vuosisataa ihanteita ja ahneutta [paikallinen]
Runsas oppisisältö ja itsearviointitestejä, laatinut Henri Littunen Wäinö Aaltosen koulusta.

Ristiretket ja kolmikymmenvuotinen sota [paikallinen]
Ristiretkistä ja kolmikymmenvuotisesta sodasta ja muutakin historiaa

Ruotsin historia
The idea is to present an overview of Swedish history from The Prehistoric Age to the 20th Century, including sections such as The Viking Age, The Vasa Period, Sweden becomes a Great Power, The Gustavian Era, Emigration and Industrialization, and The Foundation of the People's Home.

Shopping in the War - Interactive game
Interactive on rationing in WWII.
Good follow-up activity.
Säännöstely toisen maailmansodan aikana.
Mitä tiedät siitä?

Tehtäviä historian tunneille [paikallinen]
Tällä sivu tarjoaa linkkivinkkejä ja tehtävämateriaalia viidennen ja kuudennen luokan historian tunneille. Aihealueita: Egypti, Antiikin Kreikka, Antiikin Kreikan tarinat, Helleenit, Ateena ja sen demokratia, Keskiajan Eurooppa, Suuret merenkulkijat, Ranskan vallankumous

Trafalgarin taistelu - Heros of Trafalgar Collingwood and Nelson
Taistelun kulku animoituna.

Venäläisen esineistön näyttely [paikallinen]
Puolalanmäen lukiossa vuonna 2000 pidetyn Venäjän kirjallisuuden ja kulttuurihistorian kurssin yhteydessä pidetyn näyttelyn esineistöä.

Viron tekemää oppimateriaalia suomalaisille
Suomella on oma historiansa niin kuin Virollakin. Mutta Tuglas - seura on tehnyt koulupaketin kohdistaakseen Viron menneisyyden Suomen kouluihin.

Web Gallery of Art
The Web Gallery of Art contains over 10,100 digital reproductions of European paintings and sculptures created between the years 1150 and 1800.

TVT historiassa

Hyviä TVT-käytänteitä opetukseen [paikallinen]
Kokemusperäistä tieto- ja viestintätekniikan käyttötietoa opettajilta opettajille.

opettajille / till lärarna / for teachers

Antiken - Vem är vem i antiken
Lista antiikin henkilöitä ja tietoa pähkinänkuoressa.
Listaa aakkosten alusta: Aiskylos, Aisopos, Alexander den Store, Alkaios, Alkibiades.

ETÄLUKION HISTORIAN OPPIMATERIAALIA
Lukion historian kursseilla voit perehtyä Suomen ja Euroopan historiaan, koko ihmiskunnan historiaan maapallolla harjoitettujen elinkeinojen näkökulmasta sekä kansainvälisten suhteiden lähihistoriaan. Historiassa on mahdollista suorittaa myös ns. vieraiden kulttuurien kurssi. Sisältää myös osaamistestejä. OPH:n materiaalia.

Historian Jeesus
www.historianjeesus.fi on Åbo Akademin historian Jeesuksen tutkimusryhmän ylläpitämä sivusto. Sivuston tarkoituksena on tarjota asiallista ja ajankohtaista tietoa tieteellisestä Jeesus-tutkimuksesta sekä sen Jeesus-kuvasta. Sivustolla on tarjolla myös nimenomaan opetukseen tarkoitettua materiaalia (ks. "materiaalit").

Historian ja yhteiskuntaopin linkkejä
Tämä on uudistettu versio Viitaniemen yläasteen sivulla olleesta listasta. Historia-sanalla on vaikea hakea tietoa hakupalveluista, koska sana on otettu systeemissä muuhunkin käyttöön, eli tarkoittamaan osoitteita, joissa käyttäjä on ennestään käynyt. Lista on aiheittain jonkinlaisessa aakkosjärjestyksessä. Jos et löydä hakemaasi aakkosista, kokeile Edit - Find -toimintoa selainohjelmallasi.

Mytologin - Vem är vem i mytologin
Lista mytologian henkilöistä ja tietoa pähkinänkuoressa.
Listaa aakkosten alusta:
Achilles, Adonis, Aedon, Aegyptus, Afrodite, Agamemnon.

Yle Klaffi: Historia [video]
Videoleikkeitä opetuksen avuksi.

Ylen etälukion verkkomateriaali
Etälukion historian opiskeluaineisto koostuu oppikirjojen ja etäopettajan laatiman opiskelumateriaalin lisäksi
www-sivuista sekä radio- ja tv-ohjelmista.
Opetushallituksen ja Yleisradion tuottamat historian www-sivut ja ohjelmat tukevat
kurssien keskeisimpien ja vaikeimpien kohtien opiskelua.

Ylen etälukion verkkomateriaalia - Yhteiskuntaoppi
Etälukion yhteiskuntaopin opiskeluaineisto koostuu oppikirjojen ja etäopettajan laatiman opiskelumateriaalin lisäksi
www-sivuista sekä radio- ja tv-ohjelmista.
Opetushallituksen ja Yleisradion tuottamat yhteiskuntaopin www-sivut ja ohjelmat tukevat
kurssien keskeisimpien ja vaikeimpien kohtien opiskelua.

Historiatiede


©2020 hanaa...132 - suntuubi.com